Zsír vagy cukor?


Zsírok vs. cukrokAz emberi szervezet egy rendkívül átgondolt rendszer. Minden, ami benne történik, szabályokkal és jelentéssel bír. Ugyanez igaz a zsírok, cukrok és fehérjék bevitelére is. Mivel a fehérjék létfontosságúak, külön cikket érdemelnek.

Biztosan tudja, hogy mindent, amit napközben elfogyasztunk, vagy elégetünk, vagy eltárolunk. De tudta, hogy a szervezetben mindig rendelkezésre áll egy bizonyos cukormennyiség, amely gyors energiaforrásként szolgál? Ez a cukorkészlet fokozatosan elfogy és napközben visszatöltődik. A fennmaradó cukor zsír formájában raktározódik el.

Másfelől, a zsírtartalékok korlátlanok. Az ember képes élni 40 kg, de akár 400 kg súllyal is. Csak rajtunk múlik, hogy megszabadulunk-e tőlük és megőrizzük-e ideális súlyunkat és alakunkat, ami által főként magunk érezzük jól magunkat.

Zsírpárnák: ízléstelenek vagy veszélyesek?

Már biztosan tudja, hogy mindent, amit beviszünk és nem használunk fel energiaforrásként, eltárolódik. De elgondolkodott már azon, hogy a zsírtartalékok veszélyesek-e Önre? Már 0,5 kg is lerövidítheti életünket. A zsír nem pusztán anyag, úgy viselkedik, mint egy hormonokat kiválasztó mirigy. Leptin hormont termel, aromatáz enzimet, amely átalakítja a tesztoszteront ösztrogénné, és különböző toxikus anyagokat tárol.

3 típusú zsírsejt:

  1. triglicerin - vérzsír,
  2. bőr alatti zsír,
  3. viscerális - belső zsír.

A legveszélyesebb az egészségre a viscerális zsír. Ez jelenti a legnagyobb kockázatot a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, és körbeöleli az aktív szerveket, így rontva azok funkcionalitását. Általában a has tájékán alakul ki, amelyet ismerhetünk "sörhas" néven. A viscerális zsír terheli az inzulin-anyagcserét és változásokat okoz a koleszterin és a triacilglicerol szintjében, amely leggyakrabban az iszkémiás szívbetegséggel kapcsolható össze.

A legveszélyesebb zsírtartalékA bőr alatti zsír a viscerálissal összehasonlítva nem annyira veszélyes. A kilogrammok növekedésével arányosan csökken az agyban az inzulin mennyisége, ami csökkent koncentrációt, rosszabb gondolkodási és memorizálási képességet eredményez. Ezen kívül, az elhízott emberek érzékenyebbek a fájdalomra és gyakrabban esnek depresszióba.

A megnevezett zsírtartalom a vérben bármilyen külső jel nélkül jelentősen megnövekedett kockázatot jelent a szívartériák vastagodása és érfalának megkeményedése miatt.

Ne zárja ki teljesen a zsírokat az étrendből

Bár gyakran nem vesszük észre, és a zsírpárnákat csupán teherként kezeljük, a zsír a szervezetben számos fontos szerepet tölt be:

  • feloldja, szállítja és tárolja a fontos vitaminokat és hormonokat.
  • védi az ízületeket és szerveket, például a veséket, a hidegtől.
  • alapvető építőanyaga az immunrendszernek.
  • bőrünk egészséges megjelenését, a haj erősségét és körmök szépségét biztosítja.

A zsír az összes testtömeg 10%-át úgy képezze. Nemcsak túlsúly, hanem a csekély mennyiségű zsír is egészségügyi kockázatot jelent. Az étrend zsírtartalmát soha ne kerülje el teljesen, hanem tanuljon meg különbséget tenni az egészséges és ártalmas zsírok között.

Egészséges és káros zsírok az ételben

Egészséges vs. káros zsírok az ételben

A zsírsav-piramisunk tetején, a piros zónában, a transzzsírsavak találhatók meg, mert ezek a legkárosabbak. Ipari úton készülnek, és főként az élelmiszeriparban használják őket a tartósság meghosszabbítására. Vásárláskor tartson észben: ami rövidebb eltarthatóságú, az egészségesebb.

A második csoport a telített zsírsavak. Noha egészségesebbek, mint a transzzsírsavak, fogyasztásukkal ne essék túlzásba.

Rendszeresen kellene fogyasztani telítetlen zsírsavakat: omega-3, omega-6, omega-9. Ezeknek nemcsak az egészségre, hanem a fogyókúrára is pozitív hatása van, és megakadályozzák a jojó effektust.

Az omega-3 blokkolja azokat az enzimeket, amelyek szükségesek a zsírok raktározásához, támogatja a termogenezist és csökkenti az inzulinszintet. Ha napközben elegendő omega-3 zsírsavat viszünk be, normalizáljuk a leptin szintjét. A leptin csökkenti az éhséget, csökkenti az étkezést és gyorsítja az anyagcserét - metabolizmust.

Ne kerüld el a zsírokat még a diéta alatt sem

A telítetlen zsírsavak nemcsak egészségesek, hanem segítenek a fogyókúrában és az alak megtartásában, mert:

  • megakadályozzák a túlevést, és az alacsony kalóriatartalmú étrendekkel ellentétben több órára is teltségérzetet biztosítanak.
  • hatásuk van az általános testzsír csökkenésére.
  • csökkentik az édességek iránti vágyat és biztosítják a szükséges energiát.
  • segítenek égetni a zsírraktárakat (különösen a has tájékán).
  • ellentétben az alacsony zsírtartalmú ételekkel, kevesebb toxint tartalmaznak.
  • csökkentik a „rossz koleszterin” mennyiségét.
  • Gyorsítják az anyagcserét.
  • Szükségesek a vitaminok és ásványi anyagok felszívódásához.
  • Védik az ízületeket a túlzott kopás elől.
  • Javítják a koncentrációt.
  • csökkentik a fáradtság érzését és javítják a reggeli felkelés élményét.
  • Javítják a haj, a bőr és a körmök minőségét és enyhítik az öregedést.

Szénhidrátok vs. zsírok

Élelmiszerek glikémiás indexeKi ne szeretné a csokoládé rudakat, piskótatortát, tejszínes tortát, mogyorós kekszet vagy cukorkákat. Már az felsoroltak hallatán is elönt a nyál? Nincs azonban sok ok, amiért szeretnénk cukort. Amikor legközelebb vágyna valami édességre, gondoljon erre:

A elfogyasztott cukor akár 60%-a zsírrá alakul.

A cukrok vagy szénhidrátok elhízást és cukorbetegséget okoznak. Zsír formájában tárolódnak és vitaminok vagy ásványi anyagok kiürítését eredményezik. Gyorsan okoznak éhséget, hangulatváltozást. Gyulladásokat és bőrproblémákat, szemkörnyéki duzzanatokat stb. is okoznak.

Nem minden szénhidrát rossz. Rendszeresen kellene fogyasztanunk a gyümölcsökben és zöldségekben található szénhidrátokat. Vegyük példaként az almát. Bár nagy mennyiségű fruktózt és glükózt tartalmaz, nem növeli meg a vércukorszintet olyan gyorsan, mint 100 g tészta fogyasztása. Továbbá, az alma C, E vitamint, káliumot és más anyagokat tartalmaz, amelyek szükségesek a helyes anyagcsere működéséhez.

A élelmiszerek cukorszintre gyakorolt hatása alapján oszthatjuk fel őket magas glikémiás indexű és alacsony glikémiás indexű ételekre. A glikémiás indexről többet olvashat cikkünkben, vagy töltse le e-könyvünket, amelyben további összehasonlításokat és táblázatokat találhat.

Hol találhatóak meg a szénhidrátok?

Szénhidrátok szinte mindenhol előfordulnak. Az édes finomságokon kívül magas szénhidráttartalmat találunk a fehér liszt alapú termékekben, a burgonyában és félkész termékeken. Alacsonyabb mennyiségben rejlik a húsban, tejben és tejtermékekben. Szénhidrátokat találunk a gyümölcsökben és egy nagyon kis mennyiségben a zöldségekben is.

A szénhidrátok is fontosak, de kis mennyiségben

Cukor, édes kísértésMinimális szénhidrátmennyiség, körülbelül 150 g, szükséges a agy megfelelő működéséhez. Szénhidrátok nélkül fáradtak lennénk, depresszióba és melankóliába süllyednénk, és reggelis nehezen kelhetnénk ki az ágyból.

A szervezet mindig körülbelül 600 g szénhidrátot tárol az izmokban és a májban, mely gyors energiaforrásként szolgál. Ezek mindig először égnek el, majd csak ezután kezd a test zsírt égetni. Amint újra szénhidrátot kap, újra tárolódik belőlük az azonnali felhasználás céljából.

Ön túl sok szénhidrátot fogyaszt?

A szénhidrátok a testben cukorrá – vagyis glükózzá alakulnak, amely gyors energiaforrásként szolgál a sejtek számára. A túlzott szénhidrátbevitel feldolgozása a szervezet feladata, amely valahova el kell raktározza ezt a cukrot. Az inzulin, amelyet a hasnyálmirigy termel, a cukorról gondoskodik. Az inzulin köti meg a cukrokat és szállítja őket a test sejtjeihez.

A sejtek felületén található kis receptorok inzulinhoz kötődnek. Ha azonban sok cukor van a szervezetben és a sejtek telítettek, visszahúzódnak és elutasítják a cukor felvételét. Ezt nevezik inzulin rezisztenciának. A felesleges cukor a májba kerül, ahol zsírrá alakul. Ez a folyamat elhízást és cukorbetegséget eredményez.

Zsírok és szénhidrátok égése

A „szénhidrát tároló” energiája 600 g szénhidrátot tartalmaz. 1 g szénhidrátnak 4 kcal a kalóriaértéke. Ez a 600 g tároló 2 400 kcal-t jelent. Ezen mennyiség elégetéséhez minimum 3 órát kellene futnia. És mondjuk ki őszintén, a legtöbbünknek sem ideje, sem kondíciója ehhez. És itt merül fel a fontos kérdés: Hogyan égethetőek el a zsír tartalékok a has, a combok és a fenék területén? Egyszerűen.

Tanítani kell az izmokat, hogy a zsírokból nyerjenek energiát, és korlátozni a szénhidrát bevitelét. Ha a szervezetben csak minimális szénhidrát van, az izmoknak nem marad más választásuk, mint zsírt égetni. Talán már sejti, hogy miért nem működnek a zsírszegény diéták, vagy csak rövid ideig hatásosak.

További információkat a zsírszegény diétákról és a testről szóló ciklusokról a zsírok és szénhidrátok elégetése során megtudhat a következő cikkünkből és még többet megtudhat e-könyvünkből.