Zsírszövetek szinte mindenhol megtalálhatók a testen. Az izmok körülbelül 10% zsírt tartalmaznak, amelyet mozgás közben égetnek el, körülbelül 15% a szervekben található (ez a zsír soha nem tűnik el), 15% a teljes zsír körül a has körül helyezkedik el, a maradék zsír láthatóan a bőr alatt van elraktározva. Ez a zsír az, ami a tükörbe nézéskor növeli az vérnyomást.
A zsírszövetben vagy szakmailag adipocitaként, egy nagy zsíros csepp található. A zsírszövetek a vérből származó zsírsavakat fogadják el, és a metabolizmusból származó glicerin-molekulával együtt egy zsírcseppet a másik után hoznak létre, amelyek úgynevezett lipidek.
Ha egy ideális világban élnénk, a lipidek, a zsírcseppek, közvetlenül a szervezetbe kerülés után lebomlanának, a vérbe kerülnének, és az izom vagy más testsejtek elégetnék őket, így a szervezet energiát nyerne. Sajnos ez nem így van.
A zsírok létrehozásához és lebontásához hormonok és enzimek szükségesek. Az inzulin hormon növeli a vércukorszintet és zsírokat hoz létre, az adrenalin hormon lebontja a zsírokat, de csak sportolás közben. Rosszabb esetben mindkét hormon arra törekszik, hogy a zsírréteg ne csak megmaradjon, hanem nőjön is. Az enzimek szabályozzák a metabolikus folyamatokat, irányítják a zsírégetést és biztosítják a cukrok vagy zsírok bevitelét az izmok számára.
A zsírok mellett minden nap szénhidrátokat is fogyasztunk, amelyek blokkolják a zsírégetést. Túl nagy mennyiségű szénhidrát akár teljesen meg is állíthatja a zsírégetést. Azonban a szénhidrátokról és azok testünkre és alakunkra gyakorolt hatásáról egy külön cikkben fogunk beszélni. Ha valóban fogyni szeretne, csökkentenie kell a szénhidrátbevitelt.
Az emberi testnek 2 energiához tartozó tartálya van. Egy kicsi, amely szénhidrátokat raktároz, és egy nagy, amely zsírokat raktároz, amely a testtömegét alkotja. Ha mindkét tartály tele van, mindig először a szénhidrátok égnek el, és csak azok teljes ürítése után jönnek sorra a zsírok.
Ha jelentősen csökkenti a szénhidrátbevitelt, üríti a szénhidráttartályt, és az enzimek, amelyek a szénhidrátok égetését irányítják, végre elkezdik égetni a zsírokat, és megszabadul a zsírrétegektől. Sőt, még általános tevékenységek során is zsírokat fog égetni, nem csak sport közben.
Minél kevesebb a szénhidrát, annál karcsúbb leszel. És itt van egy kis étkezési bonyodalom. Ez a zsírégető egyenlet nem érvényes, ha több zsírt fogyaszt, mint amennyit a test a nap folyamán képes elégetni. Szerencsére ezt futással, sétával, úszással vagy más szórakoztató tevékenységekkel a családdal vagy a barátokkal könnyen megoldhatja.
Az összes zsír közül, amelyet nap mint nap rendszeresen fogyasztunk, a legrosszabbak és az egészségre legkárosabbak az transzzsírok, amelyek ipari előállításúak. Elsősorban az élelmiszerek eltarthatóságának meghosszabbítására használják őket. Próbáljon meg elkerülni fogyasztásukat és kövesse az elvet: „Egészségesebb az, aminek rövidebb a fogyasztási ideje.” Az egyes termékek csomagolásán nem feltétlenül találja meg a transzzsírok jelölését, hanem azok szinonimáit: hidrogenizált / keményített.
Telített zsírsavak bár egészségesebbek, mint a transzzsírok, de fogyasztásukat nem szabad túlzásba vinni és csak kivételesen fogyasztani. A transzzsírsavakkal ellentétben ezek legalább természetesek. Az élelmiszercímkéken is megtalálhatóak a telített zsírok jelölésével.
Rendszeresen kellene fogyasztani telítetlen zsírsavakat, amelyek sok pozitív hatással vannak az emberi egészségre és a fogyásra is. A telítetlen zsírsavak közé tartoznak az esszenciális zsírsavak (omega-3 és omega-6), amikről a közelmúltban sok beszélgetés folyt. Bár ezek a zsírok nagyon fontosak a szervezet számára, a test nem képes maga előállítani őket, ezért azokat rendszeresen kell fogyasztani táplálék formájában, például étrend-kiegészítők formájában.
Ha egészséges és karcsú szeretne lenni, kerülje a szénhidrátok fogyasztását és vegyen fel az étrendjébe egészséges zsírokat, amelyek segítenek nem csak a testsúly csökkentésében, hanem az egészség támogatásában is.