A klasszikus kérdés, amelyet szinte naponta felteszünk. Azok számára, akiknek fontos az egészség, már biztosan többször elgondolkodtak rajta. Azok, akik szeretnének néhány kilót leadni, talán már sejtik a választ. Fontos azonban megérteni, hogy plusz kilóktól szeretnének megszabadulni, méregteleníteni a szervezetet, vagy csak tenni valamit a testükért...
De ha fogyni szeretnél, semmiképp se dőlj be a rizzs diétának (amikor csak rizst ennél), vagy más rizs alapú diétáknak. Egyszerű okból. A fehér rizs ugyan kiváló energiaforrás, de szinte minden tápanyagot eltávolítanak belőle. Ráadásul szinte 100% jojó effektus fenyeget. Így a rizs a legkevésbé tápláló gabonává válik, különösen, ha polírozott rizsről van szó. Sajnos pont ezt kínálják naponta a tányéron.
A fehér rizs mint fő táplálék krónikus B1-vitamin hiányt okozhat a szervezetben. Egy ilyen étrend oka lehet az anémia, amit a rizs alacsony vastartalmának tulajdonítanak. Ha azonban a rizst hüvelyesekkel, sok zöldséggel vagy gyümölccsel kombinálva fogyasztjuk, akkor sokkal táplálóbb ételt kapunk.
A "fehér" rizzsel ellentétben a barna (polírozatlan, teljes kiőrlésű) rizs a testnek sokkal többet kínál: oldhatatlan rostokat, ásványi anyagokat és vitaminokat. Ideális egészséges táplálkozáshoz és diétás programokhoz. A barna rizs hüvelyesekkel (például borsóval, szója, lencse) kombinálva teljes értékű fehérjeforrást jelent.
A teljes kiőrlésű rizs vezető helyen van a gabonafélék között, különösen két tulajdonsága miatt:
Nincs ismert ellenjavallat, nem véletlen, hogy a gyermek első ételei elválasztás után rizsből készülnek. A rizs fogyasztása ajánlott különösen emésztési zavarok esetén (vastagbél gyulladás, felfúvódás, székrekedés, hasmenés, túlsúly, nehéz emésztés, veseelégtelenség) és magas vérnyomás kezelésére is.
Sehol nem olvashatók jótékony hatásai az emésztésre húsokkal kombinálva. Egyszerűen azért, mert a hús és a rizs teljes tápanyagmegőrzéséhez más-más gyomorkörnyezet szükséges.
A rizs, mint szénhidrát, emésztése már rágás közben elkezdődik, és amikor az étel a gyomorba kerül, a nyállal kevert táplálékomló még körülbelül fél óráig aktív marad, enyhén lúgos környezetet teremtve.
A hús, azaz a fehérjék emésztése csak a gyomorban kezdődik, amihez gyomorsavra van szükség.
Kevert fogyasztás esetén sem a fehérjék, sem a szénhidrátok nem tudnak tökéletesen megemészteni, ami a tápanyagok és energia veszteségéhez vezet. A szénhidrátok emésztése leáll, amíg a fehérjék el nem hagyják a gyomrot, így ennek a kombinációnak az emésztése akár 5-6 órát is igénybe vehet.
Általánosan ismert, hogy a burgonya sok keményítőt tartalmaz. A szervezet számára a legelőnyösebbek a hőkezelés nélküli, nyers burgonyák. A lé kiváló gyógyítója a gyomornyálkahártya gyulladásának, fekélyeknek és vastagbél gyulladásainak.
A burgonya nem csak tökéletesen telít, hanem hiányzó energiát is biztosít a testednek. A magas víztartalom, ásványi anyagok és komplex szénhidrátok miatt a legjobb ételek közé tartozik a vágyott alak eléréséért. A burgonyában található zsírégető éppen a bőséges C-vitamin. A C-vitamin részt vesz a vércukorszint stabilizálásában is. A magas káliumtartalom pedig gondoskodik arról, hogy a test ne tartson vissza túl sok vizet.
A friss burgonya a legértékesebb, minél tovább tárolják, annál több tápanyagot veszítenek. Fél év alatt például a C-vitamin teljesen eltűnik. A tápértékük változik a hőkezelés után is. A főtt burgonyát nem szabad 24 óránál tovább tárolni, mert kórokozók szaporodhatnak benne.
Fontos az is, hogy milyen módon készítik el a burgonyát, ettől függnek a burgonya gyógyhatásai és tápanyagértékei is. Összehasonlítva a sült burgonya akár 6-szor több kalóriát és 30-szor több zsírt tartalmaz, mint a főtt. A legkönnyebben emészthetőek a tökéletesen főzött burgonyák (különösen a püré), mert szinte nem tartalmaznak cellulózt. A püré fogyasztása csak felfúvódás esetén nem ajánlott, mert így a burgonya könnyen erjed.
Ha valakinek savas problémái vannak a szervezetben, amivel az emberek többsége szembesül, csak nem tud róla, a burgonya elengedhetetlen az étrendjében. Lúgos hatásával az emésztés során gyomorsavval kötődik, ami nemcsak a gyomornak, hanem az egész szervezetnek is kedvez. Természetesen, mint a rizsnél, itt is igaz, hogy a legjobban emészthető kombináció a zöldségekkel való kombináció.
A legjobb válasz az lenne: egyik sem, hanem a zöldség a helyes választás. Ha azonban nem akarja feladni kedvenc köretét, válasszon inkább teljes kiőrlésű rizst vagy főtt burgonyát.
Ha diétázik és éttermekben étkezik, akkor a legjobb választás a sovány hús mellé főtt burgonya (lehetőleg héjában főzve). Mert kevés olyan étterem van, amely naponta kínálatában kínál természetes rizst.