Motiváció az első lépés a sikerhez. A második lépés az információ.
Üres gyomrot pillanatra figyelmen kívül hagyhatunk. Idővel egyre gyakrabban gondolunk az étkezésre, amíg elérünk egy olyan állapotba, hogy mindent megeszünk, ami kéznél van.
Mi történik éhségérzetkor az agy és gyomor között? A gyomor jelez az agynak, hogy üres. Az agy egy ideig képes ezt figyelmen kívül hagyni, de a gyomor jelzései egyre fokozódnak.
Ahogy közeledik a szokásos étkezési idő, a test elkezdi termelni a ghrelint. Minél több hormont választ ki a test, annál nagyobb az éhség. A elhízott emberek különösen problémásak a ghrelin kiválasztásával, mivel naponta sokszor nagyobb mennyiséget termelnek.
Egy pohár víz pillanatra elcsendesítheti a gyomort. Ahhoz, hogy az éhség teljesen kielégüljön és hosszabb ideig tartson, az ételnek valóban ízletesnek kell lennie, és vonzónak kell kinéznie.
Evés közben a gyomor megkezdi a tágulást, jelezve az agynak, hogy az éhség enyhül. Itt jelentkezik az első probléma. Amíg a jel eljut az agyba, többet eszünk, mint amennyire az éhség csillapításához szükség van.
Gyors evéskor az agy nem tud reagálni, és már levest, főételt és desszertet is elfogyasztott. Ha lassabban eszel, gyorsabban telítődsz kevesebb étellel. Nincs időd lassan enni? Nem számít. Igyál 10 perccel az evés előtt egy pohár vizet. A víz kitágítja a gyomrot és gondoskodik az agy jeléről.
A gyomor ugyan jelzi az agynak, hogy az éhség igénye fokozatosan kielégült, de csak az idegrendszeri mediátor cholecystokinin (CCK) mondja egyértelműen az agynak: „STOP, hagyd abba az evést!”
A cholecystokinint a duodenum és a vékonybél termelik. Minél gyorsabban termelődik, annál kevesebbet eszünk.
Nem csak a CCK jelzi az agynak, hogy tele vagyunk. Két peptid, a PYY és az 1-GLP1, arra készteti a gyomrot, hogy ne fogadjon több ételt, amíg minden, ami az emésztőrendszerben van, meg nem emésztődik. Ennek következtében étkezés után néhány órán át nem érzünk éhséget.
A cholecystokin és a peptidek termelését stimulálja a megfelelő étel, amely fehérjéken, egészséges zsírokon és rostokon alapul. Ezzel szemben a magas szénhidráttartalmú étel elősegíti az inzulin termelését. A magasabb inzulinszint gyorsabb éhséget jelent.
Ha nem pótoljuk az összes tápanyagot, amelyre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez, mindig érzünk valami hiányt. A test tudja, mire van szüksége, és meg is kéri érte. Amíg a szükséglet nincs kielégítve, folyamatosan követelni fog egyre inkább, és egy kocka csokoládé helyett elfogyasztja az egész táblát.
A magas glikémiás indexű (GI) ételek, mint 75 fölöttiek, élesen növelik a cukorszintet a vérben. A hasnyálmirigy nagy mennyiségű proinzulint termel, hogy a cukorszint gyorsan normalizálódjon, és 2 óra múlva újra éhesek leszünk.
A alacsony GI-s ételek, 55 alattiak, gyorsabban és hosszabb ideig telítenek.
Szeretne kevesebbet enni? Egyen lassabban. Fontos nemcsak az, amit eszik, hanem az is, milyen sebességgel.
Körülbelül 10 perccel az evés előtt igyon meg egy pohár vizet. Mire elkezd enni, az agy jelet kap a gyomor telítettségéről. Az idegrendszeri mediátor CCK és a peptidek, PYY és 1-GLP1, termelése elindul, mielőtt befejezi a levest.
A gyomor nem az egyetlen, amit meg kell telítenünk. Az étellel táplálnunk kell a legtöbb érzékünket is. Az illat az orrunk számára, a megjelenés a szemünknek és az íz a nyelvünknek. Csak az igazi élvezet a főfogásból űzi el az étvágyra vagy valami jobbra vonatkozó gondolatokat és vágyakat.
Gondolja, hogy ez lehetetlen? Valamit rosszul csinálsz. Egyél rendszeresen, de főként úgy állítsa be az adagokat, hogy 3 órán át teltségérzetet biztosítsanak. Ha „túlevésig” eszik, természetesen nem lesz éhes három óra múlva.
Keressen egy tevékenységet, amelyik pihenteti és egyben annyira leköti, hogy ne gondoljon az ételre.
Az ilyen tevékenységek ellentéte a tévénézés, amikor csak ül és nézi a képernyőt. Idővel unatkozni kezd, és unalomból valami „finomra” vagy sós ropogtatnivalóra vágyik.
A vágy az édesre többnyire akkor jelenik meg, amikor hiányzik az energia. Ez valójában azt jelenti, hogy nem adtad meg a szervezetnek azt, amire valóban szüksége van. Mondhatod, hogy egy kis csoki nem árthat, de hányan vannak, akik valóban megelégszenek egy falattal, és nem nyúlnak még egyre és még egyre, és még egyre...? Próbálja ki a magas kakaótartalmú csokoládét vagy gyümölcsöt. Biztos kevesebbet eszik.
Amíg edz, biztosan nem gondolsz az ételre. A Brigham Young Egyetem tudósai szerint a reggeli edzés csökkenti a napközbeni étvágyat. Próbálja ki minden reggel 20 - 30 percig gyakorolni. Nemcsak hogy csökkenti a éhségérzetet, de jobb kedve lesz, mint egy kávé a kezében. Reggeltől jobb hangulatod és jó érzésed lesz.
A fehérjék, zsírok és cukrok megfelelő aránya mellett, a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek szükségesek a megfelelő működéshez.
A C-vitamin hiányát megnövelt stressz fogékonyság kíséri, ami stresszevést eredményez. A króm csökkenti a vércukorszintet és szabályozza a teltségérzetet. Az L-karnitin nemcsak a zsírégetést segíti, hanem visszafogja az éhségérzetet is.
Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek közvetetten befolyásolják az étvágyat, hormonok, aminosavak vagy enzimek termelődésének serkentésével vagy gátlásával.
Pontosan 21 napra van szükség ahhoz, hogy egy új dologból szokás váljon. Tartson ki, és látni fogja, hogy egészséges életstílusa mindennapi rutinná válik. Már nem kell gondolkodnod azon, hogy mikor van ebédidő, vagy milyen ételt válassz. Az egészséges táplálkozás a részed részévé válik.
Ha elcsábulsz, folytasd tovább. Ne hagyd, hogy egy kis botlás elterelje a célod elérésétől. Gondolkodj pozitívan, és a végén jutalom vár rád az önbizalom, a mentális és fizikai jólét formájában.