Élelmiszerek glikémiás indexe


Glikémiás index az ételekbenHa valaha is foglalkoztál egészséges táplálkozással vagy kerestél információkat a szénhidrátok hatásairól az emberi testre, biztosan találkoztál már a glikémiás index kifejezéssel. Egyre gyakrabban olvashatunk róla, különösen a test súlycsökkentésével és a megszerzett súly megtartásával kapcsolatban. Néha még az alfa-omega fogyás kulcsának is tekintik.

Hogyan reagál a szervezet a bevitt szénhidrátokra?

A szénhidrát kifejezés a latin saccharumból származik, ami azt jelenti cukor. Erről, hogy hol találhatók, miért fontosak kis mennyiségben, és milyen egészségügyi kockázatokat okozhatnak, megtudhatsz többet a korábbi cikkünkben: Zsír-zsírpárnák, cukor-cukorbetegség?. Most nézzük meg közelebbről, mi történik a szervezetünkben, miután szénhidrátokban gazdag ételeket fogyasztunk.

Először a test átalakítja a szénhidrátokat vércukorrá - glükózzá, amely növeli a vércukor szintjét. A hasnyálmirigy elkezd proinzulin hormont termelni, ami később inzulinná alakul, amely kötődik a cukorhoz. Az inzulin lehetővé teszi a sejteknek, hogy felszívják a vérben keringő glükózt és energiává alakítsák azt. A felszívódás után a vércukorszint ismét csökken.

A glikémiás index fejezi ki az élelmiszerek azon képességét, hogy milyen gyorsan emelik a vércukorszintet. Minél gyorsabban emelkedik a glükóz szintje étkezés után, annál több inzulin szükséges az előállításához, ami növeli a zsírraktározási kockázatot is. A túlzott cukormennyiség az inzulinrezisztencia kialakulásához is vezethet, amiről többet megtudhatsz az e-könyvünkben.

Glikémiás index - GI

A glikémiás index, röviden GI, egy szám 0 és 100 között, amely kifejezi, hogy egy élelem milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Ha olyan élelmiszert fogyasztasz, amelynek magas a GI-je, 75 felett, a vércukorszint hirtelen megemelkedik, és a hasnyálmirigy hatalmas mennyiségű proinzulint termel, aminek következtében a vércukorszint gyorsan csökken. Kívülről ez abban nyilvánul meg, hogy már 2 órával egy kiadós étkezés után is éhes leszel. Az alacsony GI-ételek 55 alatt, nem emelik meg gyorsan a vércukorszintet, így gyorsabban telítődsz és tartósabban.

Alacsony GI-jű ételek vs. magas GI-jű ételek

Bár a glikémiás index különböző módszerekkel kiszámítható, az eredmények csak irányadóak, és változhatnak az érettség, a főzési idő vagy az ételek kombinálása alapján. Nem szükséges pontos számokat tudnod. Fontos, hogy az ételeket alacsony GI-vel válaszd.

Ha kombinálsz egy magas GI-jű élelmiszert (például zsemle) és egy alacsony GI-jű élelmiszert (például sonka), akkor közepes glikémiás indexet kapsz. A rostok és fehérjék szintén csökkentik az adott étel GI-jét. Az egyes ételek és azok glikémiás indexe a cikk végén található.

Hipoglikémia és hiperglikémia

A hipoglikémia az az állapot, amikor kevés a cukor a vérben. Például, miután magas glikémiás indexű ételeket eszel, a tested próbál megküzdeni a túlzott cukormennyiséggel, és akár a normál szint alá is csökkenti. A hipoglikémia leginkább abban nyilvánul meg, hogy telítettség érzése ellenére is vágyakozol valamire, főleg édességre. Továbbá előfordulhat gyengeség, fáradtság, ingerlékenység, robbanékonyság vagy hangulatingadozás.

A hiperglikémia ezzel szemben tartósan magas vércukorszintet jelent. Ez az állapot az emberi test számára természetellenes és nemkívánatos. Az inzulinhiány következtében alakul ki, és annak egyik leggyakoribb oka az cukorbetegség.

Alacsony glikémiás indexű ételek - 54-ig

Ebbe a csoportba tartoznak azok az ételek, amelyek fogyasztásuk után lassan növelik a vércukorszintet, és hosszabb ideig tudnak telíteni. Még az édesség iránti vágyadat is csökkenthetik. Nem csak a fogyókúra alatt, de az étrended nagy részét ezeknek kellene kitenniük.

Ne feledd, hogy bár alacsony glikémiás indexük van, még mindig sok kalóriát tartalmazhatnak, mint például a dió. A szénhidrátokat nem tartalmazó ételek többnyire alacsony glikémiás indexűek.

Alacsony glikémiás indexű ételek

 

Zöldségek: brokkoli - 9, fokhagyma - 11, paprika - 10, paradicsom - 12, fejessaláta és káposzta - 15, sárgarépa – 46.
Hüvelyesek: szója – 18, lencse – 30, borsó – 31, főtt árpa – 35, bab – 34.
Gyümölcsök: grapefruit - 22, cseresznyek - 23, szilva - 25, sárgabarack - 29, körte - 37, alma – 38, őszibarack - 39, eper - 41, kivi és narancs – 42, mangó – 49.
Köretek: teljes kiőrlésű tészta – 35, barna rizs – 50, makaróni – 48.
Sütőipari termékek: árpakenyér – 25, hajdina teljes kiőrlésű kenyér – 45, többmagvas kenyér – 50.
Tejtermékek: teljes tej – 28, gyümölcs joghurt – 30, alacsony zsírtartalmú és félzsíros tej – 34, alacsony zsírtartalmú joghurt – 34.
Nassolnivalók: 70% kakaó tartalmú csokoládé – 20, fagylalt – 60, müzliszelet – 60.
Diók: dió – 30, földimogyoró – 38, kesudió – 41.
Italok: cukormentes almalé – 39, frissen facsart narancslé – 46.

Közepes glikémiás index - 55-től 74-ig

A közepes glikémiás indexű ételeket mérsékelten kellene fogyasztanod, vagy együtt fogyasztva 54 alatti GI-vel rendelkező ételekkel.

Zöldségek: kukorica - 57, burgonya - 63.
Gyümölcsök: szőlő – 56, banán és füge – 60, ananász és dinnye – 65.
Köretek: barna rizs – 57, fehér rizs – 64, főtt burgonya – 66.
Sütőipari termékek: lenmag kenyér – 55, teljes kiőrlésű búzakenyér – 60, muffin – 66.
Nassolnivalók: tejcsokoládé – 55.

Magas glikémiás indexű ételek - 75 felett

Ezek az ételek hirtelen növelik a cukor mennyiségét a vérben, és rövid időn belül ismét éhes leszel. A magas glikémiás indexű ételeket mérsékelten kellene fogyasztanod, vagy kombinálni őket alacsony GI-jű ételekkel, hogy közepes GI-t érj el.

Zöldségek: főtt tök – 75.
Köretek: sült burgonya – 92, hasábburgonya – 86.
Sütőipari termékek: fehér kenyér – 70, croissant és toast kenyér – 75, fehér kenyér és zsemle – 80.
Italok: kóla – 70.
Nassolnivalók: cukor – 75, reggeli gabonapehely és cornflakes – 77.

Szeretnél többet megtudni az egészséges táplálkozásról és fogyásról? Töltsd le a e-könyvünket. Megtalálsz benne információkat a fogyásról, a glikémiás indexről, a testmozgásról, valamint a legegészségesebb és legártalmasabb ételek táblázatát az egészségre.