Teljesítmény, gyorsaság, testforma, hogy feszes és sima vagy puha és remegő-e, a struktúrától, azaz a fehérjéktől függ. Ugyanúgy, mint az életminőség, egészség, boldogság, hangulat, testi szerkezet, erő és még sok más fontos tényező a szervezetben a bevitt fehérjék mennyiségétől függ.
... életenergiát adnak,
... részt vesznek a boldogsághormonok és alváshormonok termelésében.
... az immunrendszer, a csontok és az izmok belőlük épülnek fel.
... segítenek a víztelenítésben.
... gondoskodnak az általános jóllétről és egészségről.
... felgyorsítják az újrahidratálódást.
... kitágítják az ereket és növelik a keringést.
... segítenek az artrózis megelőzésében és az ezzel járó fájdalmak kezelésében.
... megszüntetik a fáradtságot és biztosítják az ébrenlétet.
... serkentik a zsírégetést.
... gátolják az öregedést és megőrzik a fiatalságunkat.
... biztosítják a teltségérzetet több órára.
Fehérjék, proteinek és aminosavak. Ezekkel a fogalmakkal biztosan találkoztál már, de tisztázzuk őket egy kicsit.
Fehérjéket szaknyelven proteineknek hívunk. Az alapvető építőkövei a szervezetnek. Testünk 20%-át alkotják, így elegendő bevitelük nélkülözhetetlen. A proteinek több mint 20 alapvető építőelemmel rendelkeznek. Gondoskodnak a szervek működéséről és az immunrendszerről.
Aminosavak az alapvető szerkezeti egységek és a fehérjék minőségének indikátorai. Fontos szervezeti funkciókat látnak el, részt vesznek a szervezet védőanyagainak létrehozásában, szabályozzák a hormonok és enzimek termelését és működését, így hatással vannak a metabolizmus erejére és sebességére.
Az aminosavak, akárcsak a zsírok, esszenciális és nem esszenciális kategóriákba sorolhatók. Nem esszenciális aminosavak ugyanolyan fontosak, mint a vitaminok és ásványi anyagok. Mivel a test nem képes őket előállítani, biztosítani kell a megfelelő táplálékbevitelből való felvételüket.
Az aminosavak gondoskodnak az általános jóllétünkről, meghatározzák, hogy fáradtak vagyunk-e, milyen a hangulatunk, és a bőr, körmök és haj minőségéről is.
Ha tartósan hiányzik csak egy is az aminosavak közül, először negatívan befolyásolja egészségedet, és fokozatosan súlyos egészségügyi komplikációkhoz vezethet. Nézzük meg közelebbről, hogyan befolyásolják az egyes aminosavak testünket.
Az arginin aminosav befolyásolja a csontok, szövetek és izmok növekedését, támogatja az anyagcserét, az izmok felépülését és a zsírégetést. Az arginint különböző ránctalanító krémekhez és gyógykészítményekhez is adják, mert támogatja a kollagén termelést és antioxidáns hatású. A sportolók a gyors izomnövekedés és regenerálódás miatt használják étrend-kiegészítőként.
A leucin, izoleucin és valin elegendő bevitele, amelyeket közösen BCAA aminosavaként ismerünk, fokozott növekedési hormontermelést, hatékonyabb izomfelépülést és nagyobb kitartást eredményez. A BCAA elősegíti a hatékony zsírégetést és védi az izmokat a károsodástól. Ha hiányzik a leucin, izoleucin és valin, a test nem a zsírt, hanem az izmokat égeti.
A glutamin aminosav elengedhetetlen a helyes agyműködéshez és koncentrációhoz. Segít stabilizálni a vércukorszintet, elősegíti az emésztést, erősíti és felépíti az izomtömeget. Javítja az immunrendszer működését, és sérülés vagy műtét után segít regenerálni a sérült szöveteket.
A szabad gyökök ellen az aminokyselina glutation véd. Parkinson-kór és Alzheimer-kór, májsérülés és immunnélkülözés van összefüggésben ennek hiányával. A glutation termelődése a szervezetben csökken az életkor előrehaladtával, és csökken betegség, fertőzések, sérülések vagy műtétek következtében.
Törékeny a hajad és a körmeid? Baj van a bőröddel? Megjelent a fenekeden vagy a combodon narancsbőr? Valószínűleg hiányzik a nem esszenciális ciszteinem aminosav. A szervezetben a ciszteint a metionin aminosavból állítják elő B-vitamin segítségével. Támogatja a zsírok lebontását és megakadályozza azok tárolását a májban, méregtelenítő és antioxidáns hatású.
A test a metionin, cisztein és B6-vitamin segítségével taurint állít elő. Mivel segít elengedni a fáradtságot, főként energiaitalokhoz adják. A szervezetben az agyműködés serkentőjeként működik, javítja a összpontosítást és mozgáskoordináció. Pozitív hatással van a pszichikára és a stressztoleranciára is. Az orvostudományban hasznosítják a szürkehályog, magas vérnyomás, cukorbetegség, tüdő- és vesebetegségek kezelésére.
Az aminosav triptofán különösen fontos a serotonin és melanin hormonok termelése során. A szerotonin a boldogság hormonja. Nyugtató hatású, egyensúlyt és ellazulást vált ki. Ennek hiánya depressziót okozhat, és túlzott étvágyat, különösen az édes ételek iránt vált ki.
A melatonin hormon a test sötétben és éjszaka termeli, biztosítva a minőségi alvást és felgyorsítva az elalvást.
Ha a test B-vitamin hiányban szenved, éppen ebből az aminosavból termeli meg azt, ami csökkenti ezen két létfontosságú hormon termelését a szervezetben.
Az egyes fehérjék eltérő biológiai értékkel és felszívódási sebességgel rendelkeznek. A biológiai érték az egyes aminosavak aránya és jelenléte.
Általánosságban az állati eredetű fehérjék magasabb biológiai értékkel bírnak, mint a növényi eredetű fehérjék. Másrészt, a növényi eredetű fehérjék könnyebben emészthetők.
Állati eredetű fehérjék: tojás, sertés- és marhahús, baromfi, hal, tej és tejtermékek. Ezek teljes értékű fehérjék, mert nagy mennyiségben tartalmaznak esszenciális aminosavakat.
Növényi eredetű fehérjék nem teljes értékűek, de könnyebben emészthetők. Megtalálhatók a hüvelyesekben, főleg a bab, a borsó, a szója, a szárított gombák. A gyümölcs és zöldség minimális mennyiséget tartalmaz, ugyanígy a kenyér, péksütemények, tésztafélék, rizs és burgonya.
A fehérjéket minőségi fehérjeporral is pótolhatod. Hogy jó minőségű porról van-e szó, a biológiai érték alapján állapíthatod meg.
A fehérjék létfontosságúak. A szervek, bőr, hormonok, immunrendszer fehérjékből állnak. Ha karcsúak, boldogok és egészségesek akartok lenni, ne kerüljétek fogyasztásukat. Meg fogtok lepődni, mit tehetnek a testetekkel és az életetekkel.