A tápanyagok és a megfelelő anyagcsere-működés elengedhetetlenek az hatékony fogyáshoz. A gyümölcs sok vitamint, ásványi anyagot, rostot, nyomelemet és vizet tartalmaz, így növeli a folyadékbevitelt is. Biztosan sokan hallották már, hogy az ananász zsírégető, a citrusfélék méregtelenítik a szervezetet, az alma fontos az emésztés megfelelő működéséhez, a kivi támogatja a zsírégetést stb. Figyelem! Nem minden gyümölcs alkalmas és segít a fogyásban.
Mint mindenben, itt is érvényes: ne vigyük túlzásba. A gyümölcs túlzott fogyasztásakor vagy egyedüli fogyasztásakor a gyümölcs cukrok zsírokká alakulnak.
A brokkoli a legegészségesebb zöldségek közé tartozik. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően támogatja az anyagcserét és segít a fogyásban. Ezen kívül gazdag kalcium, K-, E-, és A-vitamin és rostforrás, sulforafán és folsavat tartalmaz. A brokkoli fogyasztása biztosítja a hosszabb teltségérzetet, így a fogyás könnyebb és gyorsabb lesz.
A paradicsomben található ásványi anyagok és vitaminok keveréke olyan feltételeket teremt a szervezetben, amelyek hatékonyabbá teszik a nyert energia felhasználást, ezzel megakadályozzák a zsírlerakódást. És ez még nem minden. Az egyik fontos pozitívum, amely biztosan örömet okoz mindazoknak, akik néhány kilót fogyni szeretnének, hogy a paradicsom befolyásolja az éhségközpontokat, így korán előidézi a teltségérzetet. 100g paradicsom legfeljebb 0,4% zsírt és 4% cukrot tartalmaz. És hogy még ennél is több legyen, a paradicsom rendszeres fogyasztása lassítja az öregedési folyamatot.
Tej a fogyáshoz – igen! De csak alacsony zsírtartalmú. A szakértők véleménye a tejivásról eltér. Egyesek azt állítják, hogy a tej szükséges a szervezet megfelelő táplálkozásához, mások szerint sok problémát okoz. Ha a tej nem okoz Önnek semmilyen egészségügyi vagy emésztési problémát, akkor a fogyásnál biztosan megfelelő. A fehérjék támogatják a zsírégetést és javítják a fogyás hatékonyságát, a zsírok pedig segítenek a vitaminok és a fontos anyagok felszívódásában. A tejtermékek nagyban segíthetnek a fogyásban, de megtalálni kell a megfelelő változatokat.
A vegetáriánizmus nem garancia a karcsú vonalra. Fontosabb a megfelelő húsfajta kiválasztása és az, ahogyan azt elkészítjük. Különösen kerülje a félkész húsokat (kolbászok, szalámik, virslik stb.) és a rántott húst. Próbálja beiktatni az étrendjébe halat, csirkemellet, pulykamell, és kerülje a sertés- és marhahúst. Bár a halak magasabb zsírtartalmúak és energiatartalmúak, kiváló minőségű fehérjék forrásai, amelyek fogyás során megakadályozzák az izom leépülését.
A pékáruk kiválasztásakor ne hagyja magát megtéveszteni azzal, hogy a fehér kenyér és a barna kenyér energiatartalma szinte azonos. Fontos az, hogy kisebb mennyiségű táplálékra van szükség az éhség kielégítésére. A fogyás alatt fontos, hogy a szervezet megkapja a szükséges tápanyagokat. A barna kenyér nemcsak keményítőt és fehérjéket tartalmaz, hanem ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat is. A kenyér barnasága még nem garantálja, hogy teljes kiőrlésű vagy graham lisztből készült péksüteményről van szó. Mit kell tartalmaznia az egyes pékáru típusoknak?
A csípős ételeknek, és főleg a chili paprikáknak köszönhetően sokkal gyorsabban fogyhat. Az éles összetevőkben található anyagok, hőhatásokkal együtt, a zsírszövetek oxidációját okozzák, ezzel jelentősen felgyorsítják az anyagcserét és a gyomor mirigyek szekrécióját. Sőt, a chili paprikák fogyasztása közben endorfinok szabadulnak fel, amelyek boldogságot és jó közérzetet okoznak. A kapszaicin, amelyet a chili paprikák tartalmaznak, kiválóan alkalmas a cellulitisz ellen is.
A zöld teát rendszeresen, minden reggel és legjobban étkezés közben kell fogyasztani, hogy teljesen kifejthesse hatását. Koffeint tartalmaz, amely stabilizálja a vércukorszintet és gyorsítja az anyagcserét, segíti a zsírégetést és csökkenti az étvágyat. Vigyázzon az olcsó zöld tea utánzatokkal, a legjobb választás a minőségi tealevelek, amelyeket teázóból vagy egészséges élelmiszerboltból lehet beszerezni.