Ahol a kókuszolajat csodálják, ott jellegzetes, kellemes és nem tolakodó illat terjed. A kókuszolaj ajakbalzsamként, tisztítószerként, hajmaszkként, gombaellenes szerként, rovarriasztóként, dezodorként, szájvízként, öregedésgátló szérumként, valamint sütési és tojás sütési zsiradékként szolgál. Ha univerzális terméket keres utazáshoz, egy kiló kókuszolaj a legjobb választás. Ezt nem képletesen mondjuk, hanem inkább ajánlásként. Mint sebgyógyító segédeszközt is megérdemelten lehet az úti gyógyszertárban tartani. Mi teszi a kókuszolajat csodálatosnak?
Kezdjük egy formalitással: a kókusz nem dió, hanem csonthéjas gyümölcs. És ez a gyümölcs a szuperélelmiszerek közé tartozik, ami azt jelenti, hogy rengeteg vitamint, enzimet és ásványi anyagot tartalmaz. Maga a kókusz körülbelül 35% zsírt, 14% szénhidrátot, 10% rostot, 4% fehérjét tartalmaz, így kalóriabomba, de tápanyagokban nagyon gazdag.
A kókuszolaj ezzel szemben diétás, és fogyáshoz is alkalmazzák, mivel a szervezetben nem raktározódik el zsírszövetként. Ma már ezer módon felhasználhatjuk a kókuszt. Maga a hús kiváló csemege, és nemcsak szórt kókuszként, hanem finom gluténmentes lisztként is kapható. A tiszta kókuszvíz szintén rendkívül előnyös, sok ásványi anyagot tartalmaz – káliumot, kalciumot, magnéziumot és nátriumot.
A kókusztej is hatalmas népszerűségnek örvend, amelyet a kókuszhús vízzel való összeturmixolásával állítanak elő. A tej felületén lévő sűrű réteg kókuszkrém. Az üzletekben találkozhatunk még kókuszcukorral, amely az hagyományos répacukorhoz képest nagyon alacsony glikémiás indexszel rendelkezik. És a kókuszhúsból készül, már említett, kókuszolaj – univerzális zsír a konyhában. Bátran főzhet, süthet, grillezhet vele. Nagy hőfokon nem oxidálódik, és jótékony anyagai nem mennek veszendőbe melegítés során, sőt. Az ellentéte az olívaolaj, amely inkább hideg salátákhoz, mint sütéshez való.
A legjobb minőségű kókuszolaj a finomítatlan szűz olaj, amelyet nem szárított kókuszból, hanem feldolgozatlan „nedves” kókuszból nyernek. Ezért a kókusz szűz olaj feldolgozásának technikáját „nedves őrlésnek” nevezik. Ahhoz, hogy az olaj megőrizze jótékony hatásait, szükséges a fermentációs és hő extrakciós módszert alkalmazni. A melegen előállított szűz kókuszolaj tartalmaz a legtöbb antioxidánst és csökkenti a koleszterint.
A piacon vannak alacsonyabb minőségű kókuszolajak is, amelyeket finomítással állítanak elő, így káros transzzsírokká válnak. A szűz és extra szűz kókuszolajok ára talán magasnak tűnhet a szárított kókuszból (kopra) készült pótlékokkal szemben, amelyek kémiai desztillációval készülnek.
A kókuszolaj értékes zsírsavak alapú zsír. Leginkább laurinsavat tartalmaz, de kaprinsavat, kapril savat, linolsavat és mirisztinsavat is. A kókuszolaj továbbá tartalmaz E-vitaminokat, K-vitamint és ásványi anyagokat, mint vas, foszfor, cink, kálium. Különösen jelentős a laurinsav, amely elpusztítja a gombákat, baktériumokat és vírusokat. Ez az elsődleges előnye a kókuszolajnak. Az E-vitamin emellett hasznos antioxidáns, amely védi a testet a szabad gyököktől, így gyakorlatilag rákmegelőzőként működik, javítja a bőr állapotát, támogatja a termékenységet és a idegrendszeri funkciókat.
Kókuszolaj gombaellenes szerként hatékony az élesztőfertőzések és lábgombák ellen is. Gyógyítja a sebeket és hegeket, megelőzi a szív-érrendszeri betegségeket (szívroham ellen) és természetes antibiotikumként működik. Továbbá enyhíti az allergiákat, segíti az aranyér kezelését, jótékony hatással van a pajzsmirigyre és az aknét, elpusztítja a káros bélparazitákat, megelőzi a visszértágulatok megjelenését, enyhíti az ízületi fájdalmat, tisztítja a szájüreget, fehéríti a fogakat és gyógyítja az aftákat, kiegyenlíti a koleszterinszintet a szervezetben. Ezen kívül számos más pozitív hatással van a bőr, köröm és haj állapotára.
Az olaj jól szolgál hidratálóként és ránctalanítóként. Használható száraz bőrre az egész test felületén, amely nem marad zsíros utána. Nagyon kellemes a borotválás során és megnyugtatja az irritált bőrt, főként az érzékeny területeken, mint az intim részek. Használható sminkeltávolítóként és öregedésgátló szemkrémként is, amely nem irritálja a bőrt vagy a szemet. Egy másik lehetőség, hogy éjszakai krémként használjuk, és minden este vékony rétegben vigyük fel. Más összetevőkkel kombinálva otthon készíthetünk tápláló ajakbalzsamot. Egy választott illóolaj hozzáadásával könnyen készíthetünk illatos dezodort. Az olajjal kezelhetjük a strigákat és a cellulitist is.
Ha rendszeresen használja a kókuszolajat körömápolásra és a körömágyra, a körmei gyorsabban fognak nőni és sokkal erősebbek lesznek. A kókuszolaj képes védelmet biztosítani a fertőzések ellen minden formában a kezeken. Használható fertőtlenítő szerként is kézitáskába.
Az olaj elősegíti a hajnövekedést, megőrzi a festett haj árnyalatát, és rugalmasságot, nedvességet, lágyságot és puhaságot biztosít számukra. Ha a kókuszolajat hajkondicionálóként vagy hajmaszkként legalább hetente egyszer alkalmazza, elkerülheti a károsítók bejutását is, és megszabadulhat a korpától is. Ezen kívül a hajak könnyebben fésülhetők lesznek, és nem fognak könnyen törni.
A kókuszolaj gyertyák készítésére is alkalmas. Kókuszolajból természetes szappanok is készülnek, amelyek fertőtlenítenek, de nem szárítják a bőrt. Ezeket a szappanokat megvásárolhatja a szaküzletekben, de otthon is elkészítheti őket. A kókuszolajjal kezelt fa bútorokat, műanyag felületeket és bőr lábbeliket is lehet ápolni.
Könnyen készíthető belőle hipoallergén mosópor is. Egyszerűen keverje össze a kókuszolajat lúggal (szappangyöngyök előállítására), vízzel és illóolajjal. Az ilyen célokra alkalmas illatok levendula, rózsa, ylang-ylang, pacsuli vagy jázmin. Illatosítsa otthonát vagy szekrényét enyhe kókuszillatú frissítővel.