Antinutritív anyagok


Az utóbbi időszakban egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy a növényi táplálék hogyan hat az egészségünkre, és hogy a antinutritív anyagok valóban egészséges és tápláló-e.

Az antinutriensek a növényekben találhatók. A növények védelmi eszközként használják őket a kedvezőtlen időjárás, kártevők, paraziták és betegségek ellen. Ez az oka annak, hogy az emberi szervezetben csökkentik a tápanyagok hasznosíthatóságát az ételekből. Képesek kötődni az anyagokhoz, leggyakrabban a vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, és ezzel megakadályozzák felhasználásukat. Hasonló módon gátolják a fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat az enzimekhez történő kötődéssel, amelyek felelősek azok felhasználásáért.

Az antinutritív anyagok bár képesek más anyagokhoz kötődni vagy emésztési enzimek aktivitását blokkolni, soha nem blokkolják azokat teljesen.Antinutritív anyagok gabonafélékben és hüvelyesekben

Mikor befolyásolják az antinutriensek az egészségünket?

Annak érdekében, hogy a hatásuk egészségromlást okozzon, hosszú távon kizárólag egyoldalú növényi étrendet kellene fogyasztanunk. Az antinutritív anyagok megnevezése önmagában is vitatható, mivel pozitív hatásuk is van az egészségre.

Antivitaminok

Az antivitaminok meggátolják a vitaminok felszívódását az ételekből. Nagy részük hőkezeléssel elpusztítható.

A B1-vitamin antivitaminjai az oxitiamin, amely főként levesfűszerekben található, és a tiaminozidok, amelyek jelen vannak a rizshéjban, vörös répában, kelbimbóban, hajdina magokban és néhány apró gyümölcsben.

A A-vitamin felszívódását akadályozhatják a szójabab enzimek vagy a citrusfélék citrál nevű anyaga.

Antinutriensek, amelyek csökkentik az ásványi anyagok hasznosíthatóságát

Betekintés az emberi szervezetbeFitat-sav erősen képes ásványi anyagokat kötni, különösen rezet, kalciumot, magnéziumot, foszfort, vasat és cinket, kicsapódásokat képezve, amelyek a szervezet számára nem hasznosíthatók. A fitat-sav megtalálható a diófélékben, gabonákban, hüvelyesekben és olajos magvakban. Bár főzéssel nem távolítható el, részben elpusztítható áztatással vagy hüvelyesek csíráztatásával. Akárcsak a legtöbb antinutritív anyag, a fitat-savnak is van pozitív hatása. Részt vesz a vér cukorszintjének, koleszterinnek és triacilgliceridek csökkentésében.

A mák gazdag kalciumforrás, de oxálsavat is tartalmaz, amely kötődik a kalcium nagy részéhez, felhasználhatatlan vegyületet képezve. Tehát valójában a mák nem olyan gazdag kalciumforrás, mint ahogy gondolnánk. Az oxálsav megtalálható a spenótban, rebarbarában, káposztában, eperben és salátában is. Egészséges embereknél vizelettel távozik. Azoknál, akik hajlamosak vesekő képződésre, az oxálsav jelentősen elősegítheti ezek kialakulását. Ugyanígy kötődik a kezelőorvosok és magnéziumhoz.

Antienzimák

Az antienzimák megtalálhatók a hüvelyesekben, gabonákban és zöldségekben (burgonya, paradicsom). Hőkezeléssel megsemmisíthetők. A hüvelyesek csíráztatásával csak csökkenthető a mennyiségük.

A proteáz-inhibitorok az enzimek fehérjebontó aktivitását csökkentik, és így következésképpen azok felszívódását. A tripszin inhibitorok, amelyek az enzimekkel fehérjéket bontanak, például a szójában találhatók.

A lipáz-inhibitorok megakadályozzák a zsírok hidrolízisét. Az érintetlen zsírok elhagyják a testet. Ezen az elven működnek bizonyos fogyókúrás készítmények is.

A amiláz-inhibitorok akadályozzák a keményítő és összetett szénhidrátok egyszerű cukrokká bomlását. Ezek szintén inspirálták a gyógyszergyártókat a fogyókúrás készítmények fejlesztésére. Természetesen megtalálhatók a hüvelyesekben, különösen a fehérbabban.Antinutritív anyagok az ételekben

Szaponinok – rákellenes és antimikrobiális

A szaponinok olyan anyagok, amelyek vérrel érintkezve a vörösvérsejtek szétesését okozzák. Ha csak étkezés útján kerülnek a szervezetbe, a vérre gyakorolt negatív hatásuk elhanyagolható, de ronthatják a cinkfelszívódást is.

Másrészt rákellenes, immunmoduláló és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek. Csökkentik a vér koleszterinszintjét is. Sok gyógynövény és szójabab tartalmaz szaponinokat.

Glukozinolátok hatása a pajzsmirigyre

A glukozinolátok olyan anyagok, amelyek gátolják a pajzsmirigy jódmegkötő képességét. Ezzel elősegítik a golyva - a pajzsmirigy megnagyobbodása - kialakulását. Nyers káposzta és kelkáposzta tartalmaz glukozinolátokat, de főzéssel elpusztíthatók. Ha mégis nagy mennyiségű nyers káposztát vagy kelkáposztát fogyaszt ana, nem kell aggódnia. Ezek az anyagok azok számára veszélyesek, akik jódhiányos pajzsmirigyproblémákkal küzdenek. Terhes nők és szoptató anyák legyenek óvatosak, mivel ők különösen hajlamosak a jódhiányra.

Ezeknek az anyagoknak köszönhetően a gőzön főzött brokkoli, káposzta, karfiol és kelkáposzta rákellenes hatású.

Tannin és a tea fogyasztása

Antinutritív anyagok a zöld teábanA tanninok okozzák a keserű ízt, például az éretlen banánokban, borban, sörben, teában... Kötődnek a fémekhez, leggyakrabban vasat és cinket, és gátolják azok felszívódását. Ezért a tea (kivétel a gyümölcs- és bizonyos gyógynövényteákat) fogyasztása kismértékben gyermekek számára nem ajánlott. Hosszú távú fogyasztásuk anémia kialakulásához vezethet.

Felnőttek esetében azonban a tanninok csökkenthetik a koleszterin- és triacil-glicerin szintet.

A magas fitonutriens tartalom karakterisztikus illatot és színt ad a gyümölcsöknek és zöldségeknek, illetve az élemmel együtt az egyik oka annak, amiért a teljes kiőrlésű étkezés rendszeres fogyasztása segít csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. szív- és érrendszeri betegségek.

Annak ellenére hogy az antinutritív anyagoknak van negatív hatása az emberi szervezetre, a legtöbb esetben előnyösebbek. A változatos és kiegyensúlyozott étrend mellett nem kell aggódnia az egészségügyi problémák miatt, amelyeket ezek az anyagok okozhatnának.