Víz az univerzális gyógyszer. Naponta körülbelül 2-3 liter vizet kellene innunk. A tiszta víz képes megszabadítani az embert sok betegségtől és fájdalomtól, javítja a látást, hallást, csökkenti a vércukorszintet, lebontja a test zsírtartalékait, enyhíti a fejfájást, gyulladásokat és gombákat. Segít a vesékkel, húgyutakkal kapcsolatos problémák esetén, egyensúlyba hozza a vérnyomást és még a memóriát is javítja. Csökkenti a csonttörések, fogszuvasodás kockázatát, megszünteti az alvászavarokat és akár 20-30 évvel is meghosszabbíthatja az életet. Nagyon fontos, hogy egészséges és tiszta vizet igyunk.
Az elszennyezett vizet csak akkor lehet hasznosítani, ha egyre több és több vegyi anyagot adunk hozzá. Ezek a vegyszerek nemcsak az ízt, színt és illatot befolyásolják, hanem az egészségünkre is hatással vannak. Ha hosszú távon fogyasztjuk a csapvizet, idővel nem kívánt mellékhatások jelentkezhetnek. Manapság már különféle módszerek állnak rendelkezésre, hogy megszabaduljunk a vegyszerektől és a nem kívánt anyagoktól a vízben.
A zöld tea polifenolokat tartalmaz, amelyek lassítják a tumorok növekedését és megelőzik a fogszuvasodást. A rendszeres zöld tea fogyasztása szabályozza a vérnyomást, csökkenti a vér koleszterinszintjét, gátolja az artériák megkeményedését, hatékony a méregtelenítésben, pozitívan befolyásolja az agy és az idegrendszer működését,... Koffeint, E-vitamint, fluoridot, káliumot, magnéziumot, cinket, vasat, foszfort, és így tovább tartalmaz. A zöld tea több vitamint tartalmaz, mint a fekete tea.
Lehetnek a teának mellékhatásai? A japánok azt mondják, hogy ha naponta 10 csésze zöld teát iszunk, soha nem lesz szükségünk orvosra. Azonban túlzott fogyasztás esetén (10-15 csésze) álmatlanság, idegesség vagy fejfájás jelentkezhet.
A fekete tea fogyasztása során az ember számos hasznos anyaghoz jut hozzá - javítja a vérkeringést, megvédi az artériák elzáródásától és csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.
Tein - egyenletesen serkenti az agyi aktivitást a szív és a keringés megterhelése nélkül. A B1 vitamin, amely vízben oldódik, pozitívan hat az idegrendszerre. P-vitamin segít a C-vitamin felhalmozódásában. A fekete tea másik összetevője a fluor és a kálium, amelyek további nyomelemeket és ásványi anyagokat biztosítanak.
Illóolajok adják a teának az illatát, aromás anyagok pedig a klorofillal együtt pozitívan hatnak az idegrendszerre és elősegítik az oxigén szállítását a testben, serkentik a szellemi tevékenységet és a légzőrendszer működését. A fekete tea hatékonyan csökkenti a stresszhormonokat, így segít gyorsabban megbirkózni a mindennapi stresszes helyzetekkel.
A tej és a tejtermékek révén bárki, egészen fiatal kortól egészen idős korig, kezelheti személyes problémáit, például az emésztést, az anyagcserét, a vérnyomást. A tej tápláló és építőanyagokat tartalmaz a csontok felépítéséhez és növekedéséhez, anyagokat az energikus ellátáshoz, ásványi anyagok, vitaminok, hormonok és enzimek forrása.
A boltban kapható tejnek a friss tejhez szinte semmi köze, kivéve a színét és nevét. Ha lehetősége van friss tejet inni, használja ki. Csak a friss tej tartalmaz kalciumot és egyéb egészséges anyagokat.
Az áfonya a gyulladások elleni harc bajnoka. Ha húgyúti fertőzés vagy fájdalmas vizelés kínozza, nincs jobb természetes gyógyszer, mint az áfonya. Gazdag C- és K-vitaminban, valamint 3-omega zsírsavakban, citrom-, alma-, benzo- és oxálsavakban, magnéziumban, kalciumban, mangánban, foszforban és nátriumban. Ilyen összetétele miatt az áfonya nemcsak az orvoslásban, hanem a kozmetikai iparban is alkalmazható.
Az áfonya jótékony hatása:
Az almaecet ecetsavat tartalmaz, amelynek köszönhetően fertőtlenítő hatású, növeli a vér oxigénellátását, javítja az anyagcserét, erősíti az emésztést. Az almaecet minden bélprobléma kezelésére használható – a puffadástól a hasmenésig, vagy megelőző fogyasztásra. Ha nincs bélproblémája, garantálja, hogy soha nem is lesz, valamint elkerüli a vastagbélrákot. Az ecetsavon kívül az almaecet citromsavat, ásványi anyagokat (kálium, magnézium, kalcium), B és C vitaminokat, valamint folsavat tartalmaz. A pektin rostanyag csökkenti az étvágyat és ugyanakkor csökkenti a koleszterinszintet a vérben.
Mindent mértékkel. Habár közvetlen negatív hatások nem lettek felfedezve, ha hígítatlanul fogyasztjuk, károsíthatja a fogzománcot, fogérzékenységet vagy elszínezheti a fogakat. Az ecetet fogyasztás előtt keverje össze elegendő vízzel.
A kakaó megelőző hatással rendelkezik a leggyakoribb betegségek - szívbetegségek - ellen. Azok, akik rendszeresen fogyasztják ezt az italt, 50%-kal alacsonyabb a halálozási kockázatuk a szív- és érrendszeri betegségek miatt. A rendszeres fogyasztás biztosítja a bőr számára a szükséges nedvességet.
A kakaót mindig magas kakaótartalmú porból kellene készíteni, alacsony cukortartalomú. Vásárláskor ügyelni kell a minőségre. A modern kakaóhelyettesítők leginkább magas cukortartalmúak, amelyek nem egészségesek.
A sárgarépa a leggazdagabb A-vitamin források közé tartozik. Ez a vitamin fontos a gyermekek növekedéséhez, a felnőttek pedig értékelhetik a hatását a bőr minőségére. Kozmetikai szempontból a sárgarépa a legolcsóbb szépítőszer. Az A-vitamin védi a testet a szennyezett levegő és környezet hatásaitól. Fontos a stressz hatékonyabb kezeléséhez is.
A narancslé jótékony hatással van a szervezetre. Egészséges, természetes és frissítő, tele van C-vitaminnal. Az immunitás erősítésének éllovasa.
A narancslét gyakran kalciummal és D-vitaminnal dúsítják, amelyek erősítik a csontokat. Kiváló megelőzése a megfázásnak és influenzának, javítja a memóriát, segít a vérnyomás szabályozásában, küzd az allergiák ellen stb. De kevesebb antioxidánst tartalmaz.
Ez az ital, amelynek őshonja Afrika, daganatellenes hatással bír, pozitívan befolyásolva az Alzheimer-kór megelőzését. Kávé rövid időre növeli a vérnyomást, csak azoknál, akik nem szoktak gyakran kávézni.
Koffein növeli az éberséget, meghosszabbítja az elalvás idejét, megrövidíti az alvást, növeli a szellemi koncentrációt és gondolkodást, javítja az érzékelést. Ezek a hatások kifejezettebbek fáradtság esetén. A kávé pozitívan hat az emésztésre is, de azoknak, akik gyomorproblémákkal küzdenek, jobb, ha elkerülik a kávét.
A koffeinnek lehetnek negatív hatásai is - idegesség, szorongás, túladagolás esetén akár enyhe szívritmuszavarok is jelentkezhetnek.
A szervezetnek rákellenes elemeket, tápanyagokat és C-vitamint biztosít, és valóban harcol az első torokfájás tünetei ellen. Segíti az alacsony koncentráció és fáradtság leküzdését. Ezen felül sok antioxidánst tartalmaz. Számos ásványi anyag és nyomelem mellett krómot is tartalmaz, amely biztosítja a hosszú távú teltségérzetet.
A bor védi a szívet, feloldja a vérrögöket, csökkenti a "rossz" LDL koleszterin mennyiségét a vérben, és egyidejűleg növeli a "jó" HDL koleszterint. A bor növeli az oxigénfelhasználást, izomenergiát és csontsűrűséget. Más szóval, növeli a teljesítményt mintha sportolna. Étkezés után javasolt inkább egy pohár bort fogyasztani, mint vizet, mert a bor megakadályozza a zsír felhalmozódását a szervezetben.