Szereted a trópusi gyümölcsöket, és valami egészséges nassolnivalót keresel? Akkor nézz körül a piacon, hátha találsz egy különös zöld gyümölcsöt, amely sárkánytojásra, szívre vagy pikkelyes almára emlékeztet. Ne hagyd, hogy a furcsa megjelenése eltántorítson: belül egy igazi csemege rejtőzik, amit már az inkák is élveztek. A gyümölcs banán illatú és a húsa tejszínes karamellcukorkákra vagy érett körte és banán kombinációjára emlékeztet. Ez a gyümölcs nem más, mint a csirimoja, a dél-amerikai őslakosok finomsága, ami nemcsak ízletes, de rengeteg hasznos anyagot is tartalmaz.
Az Annona Cherimola a dél-amerikai Andok hegyvidéki területeiről származik, de közép-Amerikában és számos trópusi szigeten is megtalálható. Európában Spanyolországban és Dél-Olaszországban látható. Annak ellenére, hogy trópusi növény, jól tűri a szubtrópusi éghajlatot is, enyhén hűvösebb téli területekkel, amelyeket általában a hegyvidéki régiók kínálnak.
Könnyen otthon is termesztheted. Ez egy kis lombhullató fa sárga és zöld virágokkal, amelyek ugyanolyan szépen illatoznak, mint maga a levél. A 8–20 cm nagyságú termések gömbölyű vagy tojásdad alakúak, pikkelyesek és zöld színűek. A hús puha, külsőre fehér vagy világos rózsaszín vattára emlékeztet, és magokat tartalmaz.
Ha sikerül megszerezni ezt a fajta gyümölcsöt, tudnod kell, hogy csak a húsa fogyasztható. A héjat és a magokat nem szabad megenni. Különösen vigyázz a csirimoja magjaira, mert halálosan mérgezőek, sőt, inszekticidként is használják őket. Inkább őrizd meg őket új növények termesztésére.
A gyümölcs közvetlen fogyasztásra való előkészítése egyszerű. Először ellenőrizni kell, hogy a gyümölcs érett-e – puha-e, és a héja leválik-e. Ha túl kemény, hagyd pár napig érni. Az érett csirimoját vágd ketté és kanalazd ki a húsát, vagy hámozd le a héját, szeleteld fel, és távolítsd el a magokat.
A gyümölcs húsából készíthetsz levet, fagyit, kompótot, gyümölcsös sütiket és más finomságokat. Az italból akár bort is készíthetsz. A csirimoja C-vitamint, B1, B2, B6 vitamint, A-provitamint, ásványi anyagokból kalciumot, foszfort, vasat, káliumot, valamint pektint, nagy mennyiségű vizet, rostot és szénhidrátokat tartalmaz, és elhanyagolható mennységű fehérjéket és zsírt.
A csirimoja nálunk csak nagyon ritkán fordul elő, mert a gyümölcs hosszú úton gyorsan megromlik. Leginkább nagy áruházláncokban és speciális piacokon találkozhatsz vele. Leggyakrabban Spanyolországból importálják hozzánk. Magok az internetes áruházakban kaphatók, az áruk körülbelül 2,00 euró 5 darabért. Olcsóbb tehát, ha már előnevelt csirimoját vásárolsz, amely 1,00-2,00 euróért kapható, de a termésről 20-30 magot nyerhetsz ki. Ha sikerül ráakadhatsz valahol erre a gyümölcsre.
Könnyen termeszthetsz csirimoját télikertben, vagy akár a lakásban. Általában 20–30 °C közötti hőmérséklet elegendő számára, nyáron kiteheted az erkélyre vagy a kertbe. Télen 10-18 °C-os hőmérséklet is elegendő. Télen a levelek részben lehullanak.
A csirimoja növény a fagyokat is túléli, de inkább ne kockáztass, főleg kezdetben. Bármikor az év során vetheted a magokat, de legalkalmasabb február és május között. Kezdd azzal, hogy a magokat meleg vízbe áztatod 2–3 napig. Ezután helyezd a magokat 1–2 cm mélyen a szubsztrátumba és hagyd napfényre csírázni, például az ablakban. A magok 4–8 hét alatt csíráznak ki. A növény télen virágzik a 3. - 5. évben. Ahhoz, hogy gyümölcsöt nevelj, a virágokat kézzel kell porozni. A gyümölcsök 5–7 hónap alatt érnek, de az eredmény minden bizonnyal megéri!