Biotermékek elsősorban helyi és szezonális élelmiszerek, amelyeket ökológiai gazdaságban termesztenek. A bio vagy öko termék meghatározásánál kulcsfontosságú az élelmiszerek eredete, a termesztési mód, az utólagos feldolgozás, tárolás és csomagolás. A legjobb, ha az összes információt közvetlenül a forrástól, a konkrét ökológiai gazdáktól érdeklődik.
A biotermékek visszatérést jelentenek a természethez — növényvédő szerek, genetikai módosítás, kártevőirtó permetszerek nélkül termesztik őket. Nem ipari módszerekkel készülnek, és nem tartalmaznak tartósítószereket. Már ránézésre is különböznek a többi élelmiszertől, és intenzívebb ízük és illatuk van. A biozöldségek kisebbek és kevésbé élénk színűek. Azok az élelmiszerek, amelyeket távoli helyekről szállítanak, ízüket veszítik, bár kívülről nagy méretűek és élénk színűek lehetnek. Bár a biotermékek drágábbak és kisebbek, több tápanyagot, ásványi anyagot és vitaminokat tartalmaznak, és hosszabb ideig eltelítenek.
A mai kor paradoxona, hogy nem azért fizetünk többet, amit az élelmiszerek tartalmaznak, hanem azért, amit nem tartalmaznak. A biotermékek gyorsan romlanak, növekedésük nem vegyileg kezelt, ami a gazdáknak több gondoskodást és figyelmet jelent. Minőségi zöldséget termeszteni és „egészséges csirkét” felnevelni időigényesebb.
Az ökológiai gazdálkodás költségesebb és kevésbé jövedelmező. A tömeggyártás ezzel szemben olcsóbb, a használt vegyszerek meghosszabbítják az élelmiszerek eltarthatóságát, elősegítik a gyorsabb és nagyobb növekedést, ezért jobban megéri a gyártóknak és a termelőknek. Lehet, hogy az átlagos élelmiszerek olcsóbbak, de a bennük lévő vegyszerek veszélyt jelentenek az ember számára.
Kifejezetten veszélyes az úgynevezett „koktélhatás” – az élelmiszerekből származó vegyszerek kombinációja, ami az élet során felhalmozódik a testünkben, valamint a víz és szennyezett levegő által okozott riasztó hormonális változások, fogamzási problémák, szervkárosodás, immunrendszer gyengülése és lelki problémák, amelyek lassan jelentkeznek, és kezdetben fel sem tűnnek.
A biotermékek drágák, mert minőségi és több tápanyagot tartalmaznak. Ahogy a minőségi, egészséges cipőért is felárat kell fizetni, miért ne tegyük meg ugyanezt az élelmiszerekkel? Nem mindig olyan drága, mint amilyennek első pillantásra tűnik.
A biotermékek piacának egyik legdrágább terméke a biohús. A biohús kizárólag olyan állatokból származik, amelyek ökológiai gazdálkodási rendszerben éltek, ahol elegendő mozgásteret kaptak, természetes étrenden tartották őket, természetes életet éltek – például a fiatalok az anyjukkal maradnak és anyatejet kapnak. A vágás során nem történhet a hús stressztényező miatti károsodása.
Hogyan válasszunk minőségi tojásokat? A tojások vásárlásakor figyeljen a csomagoláson lévő számkódokra, és csak azokat válassza, amelyek 1-es vagy 0-ás számmal kezdődnek, amelyek szabadtartású és ökológiailag ellenőrzött tartást jeleznek. Ízük és megjelenésük összehasonlíthatatlan a ketreces tartásból és az alom alatti tartásból származó tojásokkal.
A biohús jobb ízű és minőségű, kevesebb zsírt tartalmaz, több izomrostot. Ugyanez igaz a biotejre is, amely 60%-kal több omega-3 zsírsavat és 20%-kal több antioxidánst és vitamint tartalmaz, mint a hagyományos bolti tej. A halak esetében tartsák szem előtt, hogy jobb választani a kisebb vad halfajtákat, amelyek kevesebb mérgező anyagot tartalmaznak az óceánból, vagy a nagy, zsíros halfajokat fenntartható halgazdálkodásból. Itt a halakat természetes étrenden tartják, ellentétben a nagyüzemi gazdálkodással, ahol halmecseket használnak. Ha szeretik a füstölt húsféléket, akkor olyat vásároljanak, amely nem tartalmaz foszfátokat, emulgeáló szereket, szóját vagy lisztet, és minimális mennyiségű nitritet.
A teljes kiőrlésű lisztek is megtalálhatók bio minőségben, ami azt jelenti, hogy ökológiailag termesztett gabonából készülnek. A borkedvelők biztosan értékelik a széles választékot cseh, külföldi, és már szlovák bioborok, amelyek lényegesen több antioxidánst tartalmaznak, mint a hagyományos vörösborok.
Talán meglepődnek, de biót is lehet olcsón vásárolni. Ha van saját kertje, félig nyert ügye van, de még egy lakótelepi erkélyen is termeszthet rengeteg fűszernövényt és kisebb zöldségfajtákat.
A vásárláskor kerülje az egzotikus gyümölcs- és zöldségfajtákat. Kihasználhatja a lehetőséget, hogy előfizessen dobozokra, amelyek szezonális gyümölcsöt és zöldséget tartalmaznak a helyi kisgazdáktól. Rendszeresen friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz juthat relativ alacsony áron. Vagy támogasson helyi ökogazdákat, és vásároljon a piacon, nem a szupermarketben.
Általában nem érdemes zöldséget és gyümölcsöt vásárolni az egészséges táplálkozási üzletekben. Túlárazottak lehetnek, és a megjelenésük sem kiemelkedő. A dobozok, gazdapiacok vagy közvetlen gazda vásárlás a környéken segíthet pénzt megtakarítani. Nem kell ugyanannyi élelmiszert vásárolni, mint a hagyományos élelmiszerekből. Idővel észre fogják venni, hogy kevesebb biozöldség hosszabb ideig eltelít, mint a nagy mennyiségű, kevés tápanyagot tartalmazó zöldség.
Bio gyümölcs és zöldség fagyasztva is kapható, így nem kell minden nap a piacra mennie, vagy készíthet télire tartalékokat. Ne felejtsék el, hogy a biotermékek is vásárolhatók kedvezményesen.