Érdemes manapság biotermékeket vásárolni?


Mely élelmiszerek biotermékek?

Biotermékek elsősorban helyi és szezonális élelmiszerek, amelyeket ökológiai gazdaságban termesztenek. A bio vagy öko termék meghatározásánál kulcsfontosságú az élelmiszerek eredete, a termesztési mód, az utólagos feldolgozás, tárolás és csomagolás. A legjobb, ha az összes információt közvetlenül a forrástól, a konkrét ökológiai gazdáktól érdeklődik.

Farmár a mezőn állatokkal

A biotermékek visszatérést jelentenek a természethez — növényvédő szerek, genetikai módosítás, kártevőirtó permetszerek nélkül termesztik őket. Nem ipari módszerekkel készülnek, és nem tartalmaznak tartósítószereket. Már ránézésre is különböznek a többi élelmiszertől, és intenzívebb ízük és illatuk van. A biozöldségek kisebbek és kevésbé élénk színűek. Azok az élelmiszerek, amelyeket távoli helyekről szállítanak, ízüket veszítik, bár kívülről nagy méretűek és élénk színűek lehetnek. Bár a biotermékek drágábbak és kisebbek, több tápanyagot, ásványi anyagot és vitaminokat tartalmaznak, és hosszabb ideig eltelítenek.

Miért ilyen drágák a biotermékek?

A mai kor paradoxona, hogy nem azért fizetünk többet, amit az élelmiszerek tartalmaznak, hanem azért, amit nem tartalmaznak. A biotermékek gyorsan romlanak, növekedésük nem vegyileg kezelt, ami a gazdáknak több gondoskodást és figyelmet jelent. Minőségi zöldséget termeszteni és „egészséges csirkét” felnevelni időigényesebb.

Gondoskodás a biozöldségről

Az ökológiai gazdálkodás költségesebb és kevésbé jövedelmező. A tömeggyártás ezzel szemben olcsóbb, a használt vegyszerek meghosszabbítják az élelmiszerek eltarthatóságát, elősegítik a gyorsabb és nagyobb növekedést, ezért jobban megéri a gyártóknak és a termelőknek. Lehet, hogy az átlagos élelmiszerek olcsóbbak, de a bennük lévő vegyszerek veszélyt jelentenek az ember számára.

Kifejezetten veszélyes az úgynevezett „koktélhatás” – az élelmiszerekből származó vegyszerek kombinációja, ami az élet során felhalmozódik a testünkben, valamint a víz és szennyezett levegő által okozott riasztó hormonális változások, fogamzási problémák, szervkárosodás, immunrendszer gyengülése és lelki problémák, amelyek lassan jelentkeznek, és kezdetben fel sem tűnnek.

A biotermékek drágák, mert minőségi és több tápanyagot tartalmaznak. Ahogy a minőségi, egészséges cipőért is felárat kell fizetni, miért ne tegyük meg ugyanezt az élelmiszerekkel? Nem mindig olyan drága, mint amilyennek első pillantásra tűnik.

Mi a különbség a biotermékek és a hagyományos élelmiszerek között?

A biotermékek piacának egyik legdrágább terméke a biohús. A biohús kizárólag olyan állatokból származik, amelyek ökológiai gazdálkodási rendszerben éltek, ahol elegendő mozgásteret kaptak, természetes étrenden tartották őket, természetes életet éltek – például a fiatalok az anyjukkal maradnak és anyatejet kapnak. A vágás során nem történhet a hús stressztényező miatti károsodása.

Hogyan válasszunk minőségi tojásokat? A tojások vásárlásakor figyeljen a csomagoláson lévő számkódokra, és csak azokat válassza, amelyek 1-es vagy 0-ás számmal kezdődnek, amelyek szabadtartású és ökológiailag ellenőrzött tartást jeleznek. Ízük és megjelenésük összehasonlíthatatlan a ketreces tartásból és az alom alatti tartásból származó tojásokkal.

Tyúkfarm

A biohús jobb ízű és minőségű, kevesebb zsírt tartalmaz, több izomrostot. Ugyanez igaz a biotejre is, amely 60%-kal több omega-3 zsírsavat és 20%-kal több antioxidánst és vitamint tartalmaz, mint a hagyományos bolti tej. A halak esetében tartsák szem előtt, hogy jobb választani a kisebb vad halfajtákat, amelyek kevesebb mérgező anyagot tartalmaznak az óceánból, vagy a nagy, zsíros halfajokat fenntartható halgazdálkodásból. Itt a halakat természetes étrenden tartják, ellentétben a nagyüzemi gazdálkodással, ahol halmecseket használnak. Ha szeretik a füstölt húsféléket, akkor olyat vásároljanak, amely nem tartalmaz foszfátokat, emulgeáló szereket, szóját vagy lisztet, és minimális mennyiségű nitritet.

A teljes kiőrlésű lisztek is megtalálhatók bio minőségben, ami azt jelenti, hogy ökológiailag termesztett gabonából készülnek. A borkedvelők biztosan értékelik a széles választékot cseh, külföldi, és már szlovák bioborok, amelyek lényegesen több antioxidánst tartalmaznak, mint a hagyományos vörösborok.

Hogyan vásároljunk biót anélkül, hogy anyagilag tönkremennénk?

Talán meglepődnek, de biót is lehet olcsón vásárolni. Ha van saját kertje, félig nyert ügye van, de még egy lakótelepi erkélyen is termeszthet rengeteg fűszernövényt és kisebb zöldségfajtákat.

Fűszernövények termesztése az erkélyen

A vásárláskor kerülje az egzotikus gyümölcs- és zöldségfajtákat. Kihasználhatja a lehetőséget, hogy előfizessen dobozokra, amelyek szezonális gyümölcsöt és zöldséget tartalmaznak a helyi kisgazdáktól. Rendszeresen friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz juthat relativ alacsony áron. Vagy támogasson helyi ökogazdákat, és vásároljon a piacon, nem a szupermarketben.

Általában nem érdemes zöldséget és gyümölcsöt vásárolni az egészséges táplálkozási üzletekben. Túlárazottak lehetnek, és a megjelenésük sem kiemelkedő. A dobozok, gazdapiacok vagy közvetlen gazda vásárlás a környéken segíthet pénzt megtakarítani. Nem kell ugyanannyi élelmiszert vásárolni, mint a hagyományos élelmiszerekből. Idővel észre fogják venni, hogy kevesebb biozöldség hosszabb ideig eltelít, mint a nagy mennyiségű, kevés tápanyagot tartalmazó zöldség.

Vásárlás a zöldség- és gyümölcspiacon

Bio gyümölcs és zöldség fagyasztva is kapható, így nem kell minden nap a piacra mennie, vagy készíthet télire tartalékokat. Ne felejtsék el, hogy a biotermékek is vásárolhatók kedvezményesen.