A gyömbér vagy orvosi gyömbér egy trópusi növény jellegzetes ízzel és illattal. Már az ókorban is használták a gyömbért gyógyhatásai miatt. Európába Kínából és Indiából érkezett, és gyorsan meghonosodott nálunk. A konyhában számos módon használható: fűszerként ételekhez, üdítő limonádék vagy teák összetevőjeként. Nem szereti a kesernyés-fűszeres ízét? Ez egyáltalán nem baj. Az ízt a megfelelő elkészítéssel enyhítheti.
Mivel a gyömbér melegkedvelő növény, amely nem viseli el a hideget, cserépben termeszthető, és friss gyökerét az év bármely szakaszában gyűjthetjük. Sokféle gyömbér létezik. Egyes fajtákat fogyasztásra, másokat díszes, színes virágaik miatt termesztenek. Nálunk a legnépszerűbb a Zingiber officinale – orvosi gyömbér.
Ha a gyömbér termesztésén gondolkodik, javasoljuk, hogy palántavítelezőktől és magkereskedőktől vagy olyan üzletekből vásároljon, ahol bio minőségű gyömbért árulnak, mert ezek nem tartalmaznak növekedés- és csírázásgátló vegyszereket.
Készítse elő a friss gyökeret - kemény, lédús, sima - az egyes dudorokon szemekkel. Ezekből a szemekből hajtások nőnek. A gyömbért ideális tavasszal, áprilisban ültetni. Áztassa be éjszakára, majd másnap vágja 2,5–3 cm-es darabokra, mindegyik legalább egy szemmel. Ültesse kerti földbe kevert komposzttal 6,1–6,5 pH. Ültetheti egészben, vagy egy részét hagyja a felszínen. Mindegyik darabnak legalább 20 cm hely kell az oldalsó növekedéshez. Ültetés után öntözze meg. A gyömbér szereti a vizet és a meleget, de ne hagyja közvetlen napfényben egész nap.
Pár nap múlva elkezd csírázni, és 3-4 hónap múlva betakaríthatja az első termést, melynek puha héja és intenzíven fűszeres íze lesz. A gyömbért emelje ki a földből, vágja le, és a maradékot tegye vissza. Az agyökeret csak október körül érik el teljesen. Nyár végén a levelei sárgulnak és összezsugorodnak, ilyenkor hagyja abba az öntözést.
Erős hatásai miatt 3 éves kor alatti gyermekek egyáltalán ne fogyasszák a gyömbért. A terhes nők vigyázzanak a gyömbér napi mennyiségével. A harmadik trimeszterben egyáltalán ne fogyasszák, mert korai összehúzódásokat okozhat.
Bár a gyömbér fogyasztása terhesség alatt nem ajánlott, a hányingertől jelentősen enyhíthet, különösen annak elején, ezért érdemes konzultálni kezelőorvosával.
Teljesen kerülniük kell azoknak a betegeknek, akiknek véralvadási problémái vannak, például hemofíliában szenvedőknek. Ha cukorbeteg kezelést vagy antikoaguláns kezelést kap, konzultáljon orvosával.
A gyömbér fogyasztása növeli az epe termelődését, ezért nem ajánlott epekő növekedése esetén sem.
A gyömbér egészséges, és számos jótékony hatással van az egészségünkre, de a túlzott fogyasztás mellékhatásokat okozhat. A javasolt adag naponta kevesebb mint 4 g friss gyömbér és 1g szárított.
A gyömbérnek sokféle felhasználási módja van a konyhában. Szárított formájában mártásokhoz, édes és sós pékárukhoz, pácoló keverékekhez és salátaöntetekhez használják. Friss gyömbérből egészséges fagylalt vagy savanyított kísérő készíthető sushi mellé, amely inkább édes, mint kesernyés, de kellemesen csípős. Készíthet belőle kandírozott cukorkát is.
A gyömbértea segít torokfájás esetén, gyorsítja a felépülést a betegségből, erősíti az immunrendszert és felmelegíti a testet. Ezért érdemes a gyömbérteát beilleszteni az ivási rutinba, különösen a hűvös hónapokban.
Szeretné meglepni vendégeit valami különlegessel? Készítsen nekik halat vagy tengeri herkentyűket jázmin rizzsel, szójaszósszal és savanyított gyömbérrel. A gyömbér jól illik a citrusfélékhez – készíthet például sütőtöklevest narancslével és friss gyömbérrel. Inspirálódjon a kínai és indiai konyha praktikáiból, amelyek a legtöbbet hozhatják ki a gyömbérből – végülis ott terjedt el először.
A gyömbér limonádé és kandírozott gyömbér édes-keserű nyalánkságok, amelyek nyáron és télen is élvezhetők. Kaphatók szárított gyümölcsökkel és egészséges táplálkozással foglalkozó boltokban, de otthon is elkészíthetők – az alap a friss gyömbér és a cukor.
Ismertek a gyömbéres mézeskalácsok és kekszek, az úgynevezett gingerbread, amelyeket könnyen elkészíthet szárított gyömbérből mézzel vagy sztíviával, a keserű íz könnyen eltűnik, a pikáns kesernyés-édes aroma megmarad.
Ha minden más módszer kudarcot vallott a szezonális betegségek ellen, próbálja ki a gyömbér szirupot. Öntsön 150 ml vizet egy edénybe, oldjon fel benne 150 g cukrot, majd adjon hozzá 25-50 g reszelt gyömbér gyökeret, forralja fel, és időnként megkeverve főzze 15 percig.
Szűrje le a főzetet, hagyja kihűlni, és tegye zárható edénybe, például elfogyasztott szirup üvegébe. Adj reggelenként egy kanál gyömbér szirupot a teájához, hogy megerősítse immunrendszerét.
Megkedvelte a gyömbér teát? Mit szólna hozzá, ha készítene egy saját ginger tonikot a forró nyári napokra? Öntse le a lehűtött kivonatot ásványvízzel, adjon hozzá szeletelt citromot, és díszítse menta levelekkel.
Egy lépéssel a gyömbér toniktól a koktélpartiig. Keverjen össze 150 ml saját készítésű ginger tonikot lime lével, egy adag whiskey-vel vagy brandy-vel, adjon hozzá jeget, és élvezze a frissítő italt.