Az orvosok és tudományos kutatók ma fedezik fel azt, amit a Földközi-tenger környékén élők már régóta tudnak. A rendszeres olívaolaj fogyasztás hozzájárul az erős egészséghez és a karcsú alakhoz. Azokban az országokban, ahol nagyban termesztik az olívákat és bőségesen fogyasztják a valódi extra szűz olívaolajat, feltűnően sok a száz évnél idősebb ember, és statisztikailag kevesebb a szív- és érrendszeri betegség, mint Szlovákiában. Mit tanulhatunk a görög és olasz régi lakosoktól? Hogyan ismerjük fel a kiváló minőségű olívaolajat, és hogyan használjuk azt?
Az olívaolaj megkülönböztethető más olajoktól azzal, hogy teljes olívabogyókból préselik, nem pedig magokból állítják elő. Az olívabogyók préseléséből származó levet elválasztják az értékes olajtól, amely tele van csodálatos anyagokkal, amelyek megelőzik a reumatikus ízületi gyulladást, a vastagbélrákot, a gyomor- és végbélrákot. Az olívaolaj könnyen kezeli a gasztritist, a gyomorégést, és segít a gyakori emésztési problémák (különösen székrekedés és puffadás) kezelésében is, javítva a bél mikroflórát, és jótékony hatással van a fekélyekre, mert megakadályozza a savas gyomornedvek túlsúlyát. Segít máj- és epeproblémák esetén is. Mi történik, ha reggelente éhgyomorra egy kanál olívaolajat fogyaszt?
Próbálja ki a saját bőrén. Egy hétig minden reggel, még reggeli előtt, fogyasszon el egy kanál szobahőmérsékletű olívaolajat éhgyomorra. Ezzel elősegíti anyagcseréjét, a rendszeres használat megakadályozza a székrekedést és a puffadást, mert az olívaolaj azonnal beindítja az emésztést és a ürítést. A gyorsabb anyagcsere révén karcsúbb lesz, és kevésbé fogja gyötörni a gyomorégés. Még ha nem is szeretne minden nap egy kanál olívaolajat fogyasztani, tartsa azt a kamrában elsősegélyként székrekedés esetén. Ha mégis előjön a székrekedés, éhgyomorra fogyasszon egy kanál olívaolajat egy teáskanál citromlével, és máris megszűnik a probléma.
A könnyen emészthető extra szűz olívaolaj nagy mennyiségű telítetlen zsírsavat tartalmaz, ebből akár 70% oleinsavat (omega-9), valamint A, D, E, K vitaminokat, ásványi anyagokat és rákellenes és koleszterin lerakódását gátló fitokémiai anyagokat (fenolokat). Az omega-9 zsírsavak (az oleinsav prototípusa) tartalmának köszönhetően az olívaolaj csökkenti a koleszterinszintet, és ezáltal megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket, például a szívinfarktust. Ez az egész csoda lényege. És mi a bökkenő? Mint minden más "gyógyszernél", itt is fennáll a túladagolás veszélye. Az omega-9 zsírsavak túlzott mennyiségben elnyomhatják az omega-3 és omega-6 zsírsavak hatásait. Ezenkívül érdemes követni azt az elvet, hogy az olívaolajat elsősorban hidegen vagy csak rövid pirításra használjuk. 180 °C-nál magasabb hőmérsékleten káros oxidáció és mérgező anyagok képződnek, amelyek károsak a szervezetre.
Rafinált olajok helyett mindenképpen részesítsük előnyben a szűz, de leginkább az extra szűz olívaolajat. Az extra szűz olajat hidegen sajtolják (maximálisan 50 °C-ra, leggyakrabban 30 °C-ig), így megtartja az összes hasznos anyag érintetlen tartalmát, amelyek a túlzott melegítés során károsodnak. Az extra szűz olaj a legjobb minőségű termék, amely az olívabogyók teljesen első sajtolásából származik, és a piacra kerül további kémiai és mechanikai kezelések nélkül. A szűz olívaolaj a második sajtolásból, szintén "hideg" módon készül.
Amíg az olívaolaj, amely nem viseli a "szűz" vagy "extra szűz" jelzőt, amely a szupermarketek polcain nevetséges áron található, nem éri el a szűz olajok minőségét, mivel ezek keverékei a szűz és a finomított olívaolajnak. Ahogyan az is ismert, minden finomított olaj hő- és kémiai kezeléseken megy keresztül. Inkább fizessen többet a minőségért, ami nem kerülhet olyan sokba, mint amilyennek tűnik, csak tudnia kell keresni, figyelni a szakértői véleményeket, és az olajokat független tesztek alapján választani. A görögök már 3500 éve használják az olívaolajat, és a mediterrán konyhát hosszú ideje a világ legegészségesebbjei közé sorolják. Inspirálódjon belőlük!
Az olívaolaj népszerűvé vált nem csak a természetes kozmetikai termékek összetevőjeként, főként a B, A, C, E vitaminok tartalma miatt, amelyek aktívan részt vesznek a bőr védelmében. A kozmetikában olívaolajat nem csak az arcbőr hidratálására, hanem sminkeltávolításra, kemény sarkakra vagy száraz hajra is használják.