A kiegyensúlyozott étrend a szép és egészséges bőr receptje. Jó hír, hogy azok az ételek, amelyek jót tesznek a bőrödnek, egyben javítják az általános egészségét is. Az öregedés jelei, mint a ráncok, bőr vékonyodása, színváltozások és csökkent rugalmasság a legnagyobb kozmetikai problémák közé tartoznak. Azon túl, hogy napvédő krémet használsz, mellőzöd a cigarettákat, az alkoholt és a füstös helyeket, még tehetsz valamit a bőröd egészségéért. Kezdd el fogyasztani a változatos és kiegyensúlyozott étrendet.
A csokoládé magas kakaó tartalommal (legalább 70%) erőteljes antioxidánst, flavonoidokat tartalmaz. Néhány kocka csokoládé naponta elegendő a bőr minőségének javításához. A nyers kakaó még az zöld teánál és bornál is nagyobb antioxidáns hatást fejt ki. Helyi alkalmazásnál csökkenti a duzzanatokat.
A sima natúr joghurt nagy mennyiségű tejsavat tartalmaz, ami hasznos a bőr, haj és körmök számára. Az ókori Indiában kiütések ellen és pattanások kezelésére használták. Kleopátra is ebben fürdött.
A joghurtos gyengéd masszázs eltávolítja az elhalt sejteket, összehúzza a pórusokat, hidratálja az száraz bőrt és fényt ad az arcnak. Az ízesített joghurt azonban károsíthatja a bőrt és jelentősen rontja annak állapotát.
A gránátalma gyógyító hatásai miatt régóta tisztelt növény. Egyes kultúrákban a jólét és termékenység szimbóluma. A gránátalmalé fogyasztása nemcsak a bőrnek, hanem az általános egészségnek is jót tesz. 3-szor több antioxidánst tartalmaz, mint a narancs vagy a zöld tea.
A gránátalmában gazdag étrend csökkenti a nap által okozott ráncokat és megakadályozza a hiperpigmentációt. A lé jótékony hatással van a száraz bőrre, mivel alacsony molekulaszerkezete miatt könnyen behatol a bőrbe, ahol hidratál és megnyugtatja azt.
A friss lé alkalmazása a zsíros bőrön mérsékeli a pattanások kialakulását és szabályozza a faggyútermelést. A gránátalmák közismerten hosszabbítják a fibroblasztok élettartamát, melyek a kollagén és elasztin termeléséért felelősek. Segítenek a sejtek regenerációjában és gyorsítják a sebgyógyulást.
A dió omega-3 zsírsavai révén javítják a bőr rugalmasságát, és megőrzik annak nedvességtartalmát. Ezek az egészséges zsírok szintén csökkentik a bőr gyulladásos betegségeit és védik a bőrt a káros UV sugárzástól. Egy marék dió uzsonnaként fokozza a kollagéntermelést, és javítja bőr textúráját.
Az antioxidánsok 90%-a a fehér, keserű borítékban található, amelyet általában az íz javítása érdekében eltávolítanak fogyasztás előtt.
Azok a nők, akik rendszeresen fogyasztanak sárga és zöld paprikát, kevesebb ráncot mutatnak főleg a szemek körül. Ezt karotinoidok okozzák, melyek csökkentik a bőr fényérzékenységét. A paprika, különösen a piros, magas C-vitamin tartalommal bír, amely segíti az immunrendszer, és fenntartja a fiatalos bőrt.
A szamóca, amellett hogy kielégíti az édesség iránti vágyat, számos egészségügyi és bőrre vonatkozó előnnyel rendelkezik. Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, és erős antioxidáns hatása van. A C-vitamin harcol a szabad gyökökkel, amelyek károsítják a sejteket, és bontják a kollagént.
Ezek az ízletes piros gyümölcsök ellagsavat tartalmaznak, amely védi a kollagént, és óvja a bőrt a napkárosodástól.
A szamócamaszk segít a zsíros bőr és az akné kezelésében, mivel eltávolítja a felhalmozódott olajat és a felesleges sebumot. A szamóca leve puhítja, világosítja és eltávolítja a pigmentfoltokat.
Az olívaolaj antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai nemcsak az egészség számára hasznosak, hanem a bőr számára is. Az olívaolajat érdemes beépíteni az étrendbe, de ajakbalzsamként is használható. Helyi alkalmazását különösen a száraz bőrű és hajú hölgyek értékelik.
Egyiptomiak, görögök és rómaiak az olívaolajat a ráncok ellen és sérülések kezelésére használták. Alkalmazás után képes mélyen behatolni a bőrbe, és nem tömíti el a pórusokat. Az hidratáláson kívül ekcéma és pikkelysömör kezelésére, valamint striák megelőzésére terhesség alatt és után is alkalmazzák. Néhány nő az olívaolajat a napi arctisztítás során is használja, hogy eltávolítsa a sminket és a lerakódott szennyeződéseket.
A tök számos, a bőr számára jótékony anyagot tartalmaz. Az A és C-vitamin puhítják, megnyugtatják a bőrt és fokozzák a kollagén termelést. Az AHA-savak növelik a sejtek megújulását, simítják és ragyogóvá teszik a bőrt. Az cink, amely a magokban található, különösen az aknés emberek számára előnyös, mivel segít szabályozni a hormon szintjét és a bőr faggyútermelését. A tökmagok ezen kívül esszenciális zsírsavakat és E-vitamint is tartalmaznak.
Ezeket az ételeket nemcsak a mindennapi étrendedbe építheted be, hanem közvetlenül is alkalmazhatod a bőrödön, egyenként vagy maszkot készítve belőlük.