A búzafű a búzanövény fiatal hajtása. Alacsony kalóriatartalmú, és antioxidánsokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és fehérjét tartalmaz. Gyakran készítenek belőle levet, de por vagy kapszula formájában is kapható.
Egyesek úgy vélik, hogy a búzafűlé segíthet egészségügyi problémákon, mint a tápanyaghiány, cukorbetegség és szívbetegségek. Azonban több tudományos bizonyítékra lehet szükség ezek támogatására.
A búzafű lenyűgöző tápanyag-profilja van, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és 17 aminosavval. Ezek közül nyolc esszenciális aminosav, vagyis a szervezet nem tudja előállítani őket, és az étrendből kell beszerezni.
A búzafüvet néha "zöld vérnek" nevezik, mert körülbelül 70% klorofillt tartalmaz, amely egy zöld színű pigment. A pontos tápanyagtartalom változó, de a búzafű általában tartalmaz:
Kutatások szerint 2 uncia (kb. 56 gramm) búzafűlé tápanyag-összetétele hasonló 5 font (kb. 2,3 kg) nyers zöldségéhez, kétszer annyi A-vitaminnal, mint a répa, és több C-vitaminnal, mint a narancs.
Több tanulmány szerint a búzafű enzimjei, aminosavai és klorofillja segíthet a szervezetnek eltávolítani a toxinokat és nehézfémeket a véráramból.
Azonban több emberi kutatás szükséges ezen előnyök megerősítéséhez. A kiegyensúlyozott, tápanyagban gazdag étrend sovány fehérjével, gyümölcsökkel, zöldségekkel és rostokkal a legjobb módja a szervezet természetes méregtelenítési folyamatának támogatására.
A búzafű B-vitaminokat tartalmaz, amelyek segítenek az ételekből felhasználható energiát létrehozni.
Szénhidrátokat is tartalmaz, amelyek a szervezet kedvelt energiaforrásai. Egy tanulmány szerint a búzafű tápanyagai segíthetnek a táplálkozási hiányosságok pótlásában, amelyek közvetetten hozzájárulhatnak a megnövekedett energiaszintekhez.
Egy másik tanulmány szerint a búzafűlé üres gyomor esetén körülbelül 20 perc alatt bejut a véráramba, egész napos energiát biztosítva. Azonban több emberi tanulmányra van szükség.
A búzafű antioxidánsokat, szelént, vasat, valamint A, B és C vitaminokat tartalmaz. Mindezek fontosak az egészséges immunrendszerhez. Oligoszacharidokat is tartalmaz, amelyek kutatások szerint immunerősítő tulajdonságokkal bírnak.
Egy másik áttekintés kiemeli, hogy a búzafű klorofillja kémiailag hasonló az emberi vérhez, és erősítheti az immunrendszert.
A búzafű magas rosttartalma elősegíti a rendszeres bélműködést. Tartalmaz treonint, egy esszenciális aminosavat, amely támogatja az emésztőenzimek termelését. Ezek az enzimek segítik az ételek lebontását és a tápanyagok felszívódását.
A búzafű B-vitaminjai és egyéb tápanyagai támogathatják az egészséges anyagcserét, amely a táplálék energiává való átalakításának folyamata. Egy áttekintés szerint az aszpartikus és glutamikus aminosavak a búzafűben energiát biztosíthatnak és növelhetik az anyagcserét.
Egy másik tanulmány szerint a búzafű klorofillja szintén segíthet az anyagcsere szabályozásában.
A búzafű rostjai, különösen az arabinoxilánok, segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében. Egy tanulmány résztvevői, akik magas koleszterinszinttel rendelkeztek, napi 3,5 gramm fagyasztott, szárított búzafűport vagy placebót kaptak 10 hétig. A kutatók megállapították, hogy azok, akik búzafűport szedtek, átlagosan 5,4%-kal csökkentették a teljes koleszterinszintjüket, 4,4%-os csökkenést értek el a káros alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterinnél, és 9,5%-os csökkenést a triglicerideknél.
A búzafű magas antioxidánstartalma segíthet megakadályozni a különböző agyi területek, különösen a memóriáért és tanulásért felelős részek DNS-károsodását.
Egy állatkísérlet kimutatta, hogy az epigallocatechin gallát (EGCG, egy összetevő a zöld teában), búzafű és elme- és testkihívó tevékenységek kombinációja hatékonyabb volt az Alzheimer-kór okozta agykárosodás elleni védelemben, mint csak a szellemi és fizikai tevékenységek.
Azonban több kutatás szükséges annak megállapítására, hogy a búzafű javítja-e az emberi kognitív funkciókat.
Egy tanulmány olyan embereket vizsgált, akik nem inzulinfüggő cukorbetegségben szenvednek, és megállapította, hogy azok, akik naponta 3 gramm búzafűport fogyasztottak 60 napig, jelentős javulást mutattak az éhomi és nem éhomi vércukor szintjükben.
A tanulmány szerzői szerint ezek a hatások a búzafű fenolos vegyületeinek, mint például az alkaloidok, flavonoidok, tanninok, szaponinok és szterolok lehetnek köszönhetőek. Azonban több emberi kutatás szükséges ezen megállapítások megerősítéséhez.
Egy kémcsőben végzett tanulmány kimutatta, hogy a búzafű segíthet csökkenteni a gyulladást és oxidatív stresszt (egyensúlytalanság a káros szabad gyökök és a hasznos antioxidánsok között), ami gyulladást okoz. A tanulmány megjegyezte, hogy a búzafű hatékonyan kezelheti a gyulladáshoz kapcsolódó betegségeket, például az ízületi gyulladást.
A búzafű kiváló klorofillin forrás, a klorofill egy formája, amely antibakteriális tulajdonságokkal bír, és segít bőrfertőzésekben és sebgyógyulásban.
Kutatások szerint a búzafű bioaktív vegyületei (amelyek biológiai hatással bírnak) harcolhatnak különböző mikroorganizmusok és ételmérgezések ellen, beleértve a Staphylococcus aureus és Escherichia coli (E. coli) baktériumokat.
A búzafű vegyületei és tápanyagai segíthetnek:
Előzetes kutatások szerint a búzafű javíthatja a fehérvérsejt-számot kemoterápia alatt. Az alacsony fehérvérsejt-szám növelheti a fertőzés kockázatát a kezelés során.
Más kutatások azt sugallják, hogy a búzafű antioxidánsai és más tápanyagai segíthetnek csökkenteni a gyulladást és pozitív hatással lehetnek a vastagbélrákra. Azonban további humán kutatások szükségesek, mielőtt hivatalos ajánlások tehetők.
Korlátozott bizonyítékok arra utalnak, hogy a búzafű segíthet továbbá:
Több, kiterjedtebb humán kutatásokra van szükség a búzafű ezen állapotokhoz potenciális előnyeinek meghatározásához és ajánlott dózis megállapításához.
A búzafű általában biztonságos és jól tolerálható, különösebb mellékhatások nélkül. A koncentráltabb formák növelhetik a gázképződés, puffadás és hasi fájdalom kockázatát. Ez a magasabb rosttartalomnak köszönhető, amelyet nehezebb emészteni néhányak számára.
Emellett, magas K-vitamin-tartalma miatt a búzafű befolyásolhatja a vérhígító gyógyszerek, például a Jantoven (warfarin) hatékonyságát.
Mielőtt búzafű fogyasztásába kezdene, beszéljen egészségügyi szakemberrel a biztonságról, lehetséges gyógyszerkölcsönhatásokról és mellékhatásokról.
Bár búzából származik, a búzafű gluténmentesnek tekinthető. Ennek oka, hogy a búzanövény fiatal hajtásaiból szüretelik, mielőtt a gluténtartalmú magok kihajtanának.
A búzafű magas antioxidánsokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és más vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek a gyulladás csökkentésében, vércukorszint csökkentésében és az immunfunkció javításában. Segíthet az emésztésben, az ízületi fájdalmakban és az anyagcsere egészségében is.
Azonban a legtöbb kutatás a búzafű vegyületein kémcsövekben vagy állatkísérletek során történt, mintsem emberek esetében. Ennek ellenére a búzafű általában biztonságos és jól tolerálható. Beszéljen egészségügyi szakemberrel, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a búzafű megfelelő választás Önnek.